NA REDU SU SUDOVI

Totalni kaos u boksu, spremni su ići do kraja: Branit ćemo svoja prava

17.11.2023 u 08:06

Bionic
Reading

Krovna svjetska boksačka organizacija IBA spremna je boriti se protiv suspenzije Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i pred Švicarskim vrhovnim sudom, ako Sud za sportsku arbitražu (CAS) ne prihvati njenu žalbu, rekao je u četvrtak predsjednik Umar Kremljov

Taj je u slučaj u četvrtak bio na rasporedu suda sa sjedištem u Lausannei, ali odluka sudskog vijeća će najvjerojatnije biti obznanjena tek sljedeće godine.

MOO je u lipnju povukao priznanje IBA-e kojoj je na čelu Rus, jer nije uspjela dovršiti reforme u načinu vođenja, financijama i etičkih pitanja.

IBA je odmah po toj odluci podnijela hitnu žalbu Sudu za sportsku arbitražu, koja je za cilj imala blokirati potez Međunarodnog olimpijskog odbora.

Kremljov je na konferenciji za medije u Parizu, gradu domaćinu sljedećih Olimpijskih igara, izjavio da je odluka MOO-a nepravedna.

"Branit ćemo svoja prava, a ako ovo s CAS-om ne uspije, imamo sud u Švicarskoj na koji se možemo obratiti da obranimo našu misiju. Nećemo dopustiti da drugi odlučuju o sudbini boksa, o tome bi trebali odlučivati sami boksači... nije olimpijska obitelj ta koja je donijela ovu odluku već olimpijski dužnosnici", rekao je Rus.

Boks je na programu OI 2024., ali kvalifikacijske borbe i samo natjecanje vodi MOO, a ne IBA, kao što je bio slučaj na Igrama u Tokiju 2021.

Iako MOO redovito uklanja ili dodaje sportove u program olimpijskih igara kako bi ih učinio privlačnijim mlađoj publici, iznimno je rijetko povlačenje priznanja međunarodne sportske organizacije.

Nekoliko zemalja napustilo je IBA-u kako bi se pridružile novoj organizaciji World Boxing, koja bi sljedeći tjedan trebala održati svoj inauguracijski kongres u Njemačkoj, na kojem bi izaslanici trebali izabrati predsjednika i ostale dužnosnike.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'