EUROPSKA LIGA

Torres slomio Rubin, Basel namučio Tottenham

04.04.2013 u 23:32

Bionic
Reading

Nogometaši Chelseaja u prvoj utakmici četvrtfinala Europske lige ostvarili su uvjerljivu pobjedu 3:1 protiv ruskog Rubina, dok je Tottenham protiv Basela jedva izvukao 2:2...

Nije Tottenham samo ostvario loš rezultat, već je tijekom ogleda protiv švicarskog prvaka ostao bez najboljeg igrača i strijelca Garetha Balea. Velški se nogometaš ozlijedio na samom kraju ogleda i nosilima je iznesen s travnjaka, a tek se očekuju podrobnije informacije o težini ozljede.


Basel je šokirao domaćina unutar samo pet minuta prvog dijela. Kontra je u 30. minuti završila tako što je odbijanac u domaća vrata pospremio Stocker, a već je u 34. minuti bilo 2-0 kada je Frei, nakon kornera, precizno glavom naciljao domaću mrežu. Iako su bili vidno uzdrmani igrači Tottenhama su do kraja prvog dijela smanjili, makar su mogli i izjednačiti.

Nakon duge fliper-igre u gostujućem šesnaestercu Adebayor je u 40. smanjio na 2-1, a samo nekoliko minuta kasnije je Parker promašio nemoguće - prazna vrata s dva metra udaljenosti!


Tottenham je ipak izjednačio u 58. minuti sjajnim dalekometnim pogotkom Islanđanina Sigurdssona, ali do pobjede klub iz Londona ipak nije stigao. I jedni i drugi su do kraja mogli zabiti još koji pogodak, ali je ostalo 2-2.

Junak Chelseajeve pobjede bio je dvostruki strijelac Fernando Torres. Prvi gol na utakmici zabio je u 16. minuti, kada je nakon duge lopte Luiza spretno uspio s pet metara s tla ugurati loptu u mrežu. U 32. minuti, Chelsea je udvostručio prednost. Nakon duge akcije, Moses je s 15 metara sjajno tukao desnom nogom, te je zakucao loptu u desni gornji kut suparničkog vratara.


Gosti su u 41. minuti smanjili na 2-1 iz kaznenog udarca kojeg je iskoristio Izraelac Natcho, a dosuđen je zbog Terryjevog igranja rukom u svom šesnaestercu. Konačnih 3-1 postavio je Torres pogotkom glavom nakon centaršuta Juana Mate.

Fenerbahçe je u završnici ogleda osigurao pobjedu 2-0 protiv Lazija, te je momčadi iz Rima nanio prvi poraz ove sezone u ovome natjecanju. Najveću priliku u prvom dijelu domaćini su propustili u 17. minuti, kada je nakon pogreške gostujuće obrane Moussa Sow udarcem iz prve pogodio vratnicu.

U 47. minuti - prvi veliki šok za gostujuću momčad. Onazi je zbog neopreznog i grubog klizećeg starta na Cristiana zaradio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton. Samo dvije minute kasnije, domaćini su opet uzdrmali okvir gola gostiju, kada je Meireles udarcem iz daljine pogodio vratnicu.

Fenerbahçe je nastavio s konstantnim pritiskom, koji im se isplatio u završnici dvoboja. U 78. minuti je Radu igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a najstrožu kaznu sigurno je iskoristio Kamerunac Pierre Webo.


U prvoj minuti sudačke nadoknade, domaćin je zabio i drugi gol. Erkinov udarac iz slobodnog udarca je gostujući vratar Marchetti obranio, ali je na odbijenu loptu prvi stigao Nizozemac Dirk Kuyt, te je iz blizine zakucao u mrežu za konačnih 2-0, zasluženu pobjedu turskog sastava.

Benfica je s 3-1 pobijedila Newcastle i tako došla do 16. pobjede u posljednjih osamnaest ogleda, u svim natjecanjima. Dobila je Benfica i osmu domaću utakmicu zaredom, a posljednji je put lisabonska momčad na svom travnjaku ostala bez pobjede dalekoga 13. siječnja (Porto 2-2).

Gosti su imali sjajno otvaranje, pa je tako Sissokoov bijeg rezultirao asistencijom za Cissea i pogotkom. Dogodilo se to u 13. minuti, ali je već u 25. bilo 1-1 nakon što je Krul tek odbio jedan udarac, ali je na odbijenu loptu najbolje reagirao Španjolac Rodrigo i pospremio je u mrežu za 1-1.


U nastavku je Benfica nova dva pogotka postigla u 65. i 71. minuti. Prvo je Brazilac Lima iskoristio grešku u dodavanju gostujuće obrane, te je iskosa preizno pogodio za 2-1, a potom je Paragvajac Cardozo bombastično realizirao penal za 3-1. Newcastle na kraju čak može biti zadovoljan ovim porazom, jer je moglo završiti i s većom razlikom. Benfica je, primjerice, imala pet puta više udaraca u okvir vratiju (10-2).

Europa liga, četvrtfinale (prve utakmice):

Benfica - Newcastle 3-1 (Rodrigo 25, Lima 65, Cardozo 71-11m / Cisse 13)

Tottenham - Basel 2-2 (Adebayor 40, Sigurdsson 58 / Stocker 30, Frei 34)

Chelsea - Rubin 3-1 (Torres 16, 70, Moses 32 / Natcho 41-11 m)

Fenerbahçe - Lazio 2-0 (Webo 78-11 m, Kuyt 90+1)