UTAKMICE ZA SJEĆANJE

Top 5 slavnih pobjeda Barcelone nad Realom

29.01.2013 u 14:38

Bionic
Reading

El Clasico je utakmica koja budi emocije! Ako ste navijač ili simpatizer Barcelone, evo vam pet razloga zbog kojih trebate ponovo pogledati možda i najveći derbi na svijetu. Tko zna, možda i ova utakmica uđe u anale. Što nam donosi novi El Clasico, možete doznati u srijedu od 21 sat uz poznatog komentatora Božu Sušeca na kanalu Arenasport 2

Luis Suarez, Johan Cruijff, Romario i Lionel Messi samo su neke od zvijezda iz slavne povijesti Barcelone koje su bile protagonisti povijesnih utakmica protiv madridskog Reala. Za vas smo izdvojili takvih pet…

Johan Cruijff odmah je pokazao nogometnu klasu

Kup prvaka, 1960/61, prvo kolo
Barcelona-Real Madrid 2:1, strijelci: Vergés (33), Evaristo (81); Canário (87)
U Kataloniji vjerojatno i danas misle da ima nešto pravde u činjenici da je Realov pohod u Kupu prvaka zaustavila upravo Barcelona nakon što je klub iz Madrida osvojio prvih pet titula. U prvoj utakmici u Madridu Luis Suarez je u posljednjim minutama utakmice izjednačio na 2:2, pa je u drugoj utakmici sve bilo riješeno kada je Evaristo postigao gol za 2:0. Nažalost po Barcelonu, te je sezone stigla do finala u kojem je poražena od Benfice, koja je i sljedeće sezone otišla do kraja u Kupu prvaka.

Španjolsko prvenstvo 1973/74, 22. kolo
Real Madrid-Barcelona 0:5, strijelci: Asensi (30, 54), Cruijff (39), Juan Carlos (65), Sotil (69)
Netom po dolasku Johana Cruijffa, kojeg je u svoje redove želio dovesti i Real Madrid, legendarni je Nizozemac pokazao svu raskoš talenta. Te su godine igrači Barcelone nanijeli do danas najveći poraz Realu na madridskom stadionu, a kasnije i osvojili titulu prvaka Španjolske. Johan Cruijff će krajem osamdesetih postati i trener Barcelone, a često bi u intervjuima predstavljao Real kao režimski klub, da bi konačnu potvrdu katalonskog identiteta pokazao kada je sina nazvao Jordi.

Španjolsko prvenstvo 1993/94, 18. kolo
Barcelona-Real Madrid 5:0, strijelci: Romário (24, 56, 81), Koeman (47), Iván Iglesias (86)

Romario je znao izludjeti obranu madridskog sastava


Na vrhuncu druge ere Johana Cruijffa, ovoga puta trenera, Barcelona je nanijela težak poraz Realu i tako si otvorila put prema četvrtoj tituli španjolskog prvaka u nizu. Kasnije se ispostavilo, bila je to posljednja velika pobjeda nad Realom te generacije igrača koju je odgojio legendarni Nizozemac i u čijem je napadu igrao jedan od najzanimljivijih tandema, Romario-Stoičkov. Početak pada te generacije došao je porazom protiv Milana u finalu Lige prvaka 4:0.


Španjolsko prvenstvo 2008/09, 34. kolo
Real Madrid-Barcelona 2:6, strijelci: Higuaín (14), Ramos (56); Henry (17, 58), Puyol (19), Messi (35, 75), Piqué (83)
Iako su Katalonci nanijeli najteži poraz Madrižanima u gostima 1974, to je jednostavno bila demonstracija moći i tada jasan znak svega što će Barcelona postići dolaskom Pepa Guardiole. Dotad trener anonimac preuzeo je kormilo Barcelone, nakon Rijarkaarda stabilizirao svlačionicu i odmah u prvoj sezoni osvojio Ligu prvaka, španjolsko prvenstvo i kup. Ta bi se pobjeda mogla nazvati simboličnim početkom ere dominacije Pepa Guardiole i njegove Barcelone koja traje i danas, nakon njegovog odlaska.

Španjolsko prvenstvo 2010/11, 13. kolo
Barcelona-Real 5:0, strijelci: Xavi (10), Pedro (18), Villa (55, 58), Jeffrén (90)
Dobrodošli u Primeru, gospodine Mourinho! – simbolično su pozdravili navijači i igrači Barcelone Special Onea, koji je došao u madridski Real kako bi vratio slavu velikom madridskom klubu, ali prije svega kako bi pobijedio Barcelonu. U prvoj je utakmici dobio vrijednu lekciju da se s Barcelonom ne treba nadigravati, već igrati na sasvim drugačiji, ratnički način, uz gusto složenu obranu i dobru organizaciju. Iako je ostvario poneke pobjede nad Kataloncima, Mourinho do danas nije u potpunosti ostvario svoj zadatak.

Mourinho je prošao vatreno krštenje na Camp Nouu