KREĆE NOVA SEZONA

Top 5 kandidata za naslov prvaka Formule 1

14.03.2012 u 14:32

Bionic
Reading

U petak kreću prvi kvalifikacijski treninzi nove sezone Formule 1. Ljubitelji najluđeg oktanskog cirkusa na svijetu konačno mogu početi odbrojavati sate do starta prve utrke, a sad je pravo vrijeme za pitanje tko su najveći favoriti za osvajanje novog naslova prvaka svijeta

Utrkom u Melbourneu ove nedjelje kreće nova sezona Formule 1. Oktanski cirkus koji je odavno nadišao sva iole sličnija natjecanja ove bi sezone mogao biti najneizvjesniji unazad nekoliko godina. Istina, Red Bullova dvogodišnja dominacija daje toj austrijskoj momčadi pravo na neograničeni optimizam, no i društvo koje se ponajprije odnosi na McLaren i Ferrari ima pravo na vjeru da će se ove sezone nešto drastično promijeniti.

Aktualni prvak je Sebastain Vettel, a u momčadskoj konkurenciji Red Bull. Ukoliko mladi Nijemac i ove sezone osvoji naslov, bit će mu to treći zaredom i time će ući u povijest najluđeg oktanskog cirkusa kao tek treći pilot kojemu je to uspjelo. Dosad su tri naslova u nizu osvajali samo Juan Manuel Fangio i Michale Schumacher. Senna, Prost, Mansel, Häkinen i ostatak društva ostali su na korak od tog dosega.

Tko su dakle vozači koji bi mogli računati na naslov prvaka svijeta ili barem na borbu do posljednjeg kruga? Mi smo odabrali petoricu, redom osvajača naslova prvaka svijeta, vjerujući da će se ostatak ekipe ipak boriti za 'mrvice'.

5. Kimi Raikkonen (Lotus)
Prvak 2007.

Leteći Finac vratio se u Formulu 1 nakon višegodišnjeg 'guštanja' u reliju. Nije se baš proslavio, a govorkanja o njegovom povratku u F1 trajala su barem godinu dana. Očito je stiglo vrijeme za povratak na staro, a teško je znati što očekivati od Kimmija. On sam tvrdi da mu je dosadilo boriti se samo sa štopericom i da mu nedostaje bitka kotač uz kotač. Vozit će Renaultov bolid RS27za Lotus i ukoliko je njegova motivacija na onoj razini koju sam spominje, bit će vrlo nezgodan za konkurenciju. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se priviknuti na nova pravila u Formuli 1. Predugo ga nije bilo u cirkusu...

4. Jenson Button (McLaren)
Prvak 2009.

Iako u McLarenu uporno tvrde kako su oba njihova pilota u istom statusu, povijest to negira. Možda će na startu sezone i Hamilton i Button zaista biti konkurenti jedan drugome, no kako će sezona odmicati, tako će jedan od te dvojice ipak dobivati prednost. Dosad su svi konkurenti Hamiltonu bili - broj 2! Jensona mnogi smatraju najkompletnijim vozačem današnjice, čak i boljim od Vettela, pa su i očekivanja momčadi i navijača vrlo velika. Osvojivši s Brawnom naslov prvaka 2009. godine, dokazao je da zna, ali potvrdu tog talenta novim naslovom još uvijek čeka. Je li konačno stiglo njegovo vrijeme?

3. Fernando Alondo (Ferrari)
Prvak 2005. i 2006.

Dvostruki svjetski prvak apsolutni je gazda u boksovima Ferrarija. Massa je tu samo kao potpora na stazi i zato se od Španjolca očekuju velike stvari u novoj sezoni. Problem bi mogao biti (ponovno) loš bolid koji se baš nije pokazao u najboljem svjetlu na dosadašnjim testiranjima, no Fernando slovi kao pilot koji može izvući maksimalan rezultat iz lošeg bolida. U posljednje vrijeme dosta je okupiran i zdravstvenim problemima bivše supruge, pa je upitna njegova koncentracija na startu sezone, no Alonsa se unatoč svim problemima definitivno ne smije zanemariti kao jednog od glavnih pretendenata na naslov.

2. Lewis Hamilton (McLaren)
Prvak 2008.

Prošla sezona bila je prilično turbulentna za Lewisa, pa je pitanje je li iz lošeg iskustva izvukao pouke. Njegove vozačke vještine nikad nisu bile upitne, no tulumarenja su upropastila velika očekivanja. Navodno je donio odluku da je u njegovoj prisutnosti zabranjena riječ 'party' i ukoliko će se toga i držati, od Hamiltona možemo (opet) očekivati velike stvari. Iako zbog stila vožnje i ponašanja izvan staze ima sve više neprijatelja među kolegama vozačima, njegov talent jednostavno je prevelik da ne bi bio u najužem krugu favorita za naslov. Pitanje je i koliko će McLaren biti konkurentan Red Bullovom bolidu.

1. Sebastian Vettel (Red Bull)
Prvak 2010. i 2011.

Nema nikakve sumnje da je mladi Nijemac ponovno najveći favorit za naslov. Bolid RB8 bit će savršeno spreman, a kolega Webber i cijela momčad na dispoziciji za pomoć. Prošle sezone 'ubijao' je konkurenciju već u kvalifikacijama, a pole possition omogućavao mu je da od starta utrke preuzme čelno mjesto i olakša si put do pobjede. Ljubitelji Formule 1 s nestrpljenjem čekaju početak sezone kako bi vidjeli hoće li se nastaviti njegova luda dominacija ili će se konkurenti ipak približiti prvaku. Ukoliko opet obrani naslov, postat će tek treći pilot u Formuli 1 kojem je uspjelo tri puta zaredom biti prvak svijeta.