ANKETA

Tko bi bio idealan protivnik Hrvatskoj u dodatnim kvalifikacijama?

11.10.2017 u 10:26

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija bit će u ulozi nositelja u dodatnim kvalifikacijama u studenom, a mogući protivnici su Sjeverna Irska, Švedska, Grčka ili Irska. Koga biste vi najradije htjeli vidjeti kao protivnika našoj izabranoj vrsti?

Pobjedom u ponedjeljak u Kijevu naši su izborili dodatnu priliku osigurati plasman na SP u Rusiji, a 17. listopada saznat će i ime protivnika koji će im stajati na putu do svjetske nogometne smotre.

  • +42
Kvalifikacije za SP 2018., Ukrajina - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska bi mogla igrati protiv Sjeverne Irske, jedne od reprezentacija u usponu koja je igrala odlično na Euru u Francuskoj, a u kvalifikacijama za SP prilično je lako iza sebe ostavila Norvešku, Češku i Azerbajžan te osigurala drugo mjesto iza nedodirljive Njemačke. Momčad Michaela O'Niella zaslužuje respekt, ali prošle godine u prijateljskoj utakmici naši su pobijedili 3:0 u Belfastu pa se ove družine zasigurno ne pribojavaju.

Tu je i Švedska koja je završila druga u jakoj skupini s Francuskom i Nizozemskom. Može se pohvaliti trijumfom protiv Deschampsovih zvijezda, ali ušla je u dodatne kvalifikacije isključivo zbog dobre gol razlike, s jednakim brojem bodova kao Nizozemci. Bez Zlatan Ibrahimovića izbornik Janne Andersson ima problem kako sastaviti moćni kolektiv, a Hrvatskoj se puno jača švedska reprezentacija našla na putu u kvalifikacijama za Euro 2008. pa su naši svejedno zabilježili dva sigurna trijumfa.

Protiv Grčke pak naši nemaju tako lijepa iskustva. Pobijedili su ih dosad tek jednom prije dvadesetak godina u kvalifikacijama za SP 1998. u Francuskoj, dok su ostali iza njih u kvalifikacijama za Euro 2012., što je bilo veliko iznenađenje. Iako trenutna generacija nije impresivna, a prije samo dvije godine dvaput je izgubila od Farskih Otoka, uspjela je sada BiH izbaciti iz natjecanja te sigurno zna igrati na rezultat u nokaut susretima kao i prethodnici, zbog čega treba biti jako oprezan protiv Grka.

Tu su još i Irci koje smo u prošlosti dvaput pobijedili, ali i dvaput izgubili. Momčad koju vodi Martin O'Neill puna je energije i strasti, ali nema u svojim redovima velike zvijezde. Prije pet godina na Euru u Poljskoj naši su zabilježili prilično laku 3:1 pobjedu, no u dodatnim kvalifikacijama Irska se često znala pokazati kao tvrd orah što je okusila na svojoj koži i Francuska, a o golu rukom Henryja koji je odlučio dvoboj i 'ukrao' Ircima SP u Južnoj Africi 2010. godine još uvijek se priča.

Naši još nikad nisu izgubili u 'baražu' u četiri dosadašnja nastupa, ali treba biti oprezan.

Mi pitamo vas: koja bi od ove četiri reprezentacije bila idealan protivnik za Hrvatsku u dodatnim kvalifikacijama?