čudna situacija

Tinejdžerska senzacija zbog koje je izbio najveći skandal na Zimskim igrama u Pekingu opet se natječe, ali ne tamo gdje joj je mjesto

23.03.2022 u 08:47

Bionic
Reading

Ruska klizačka senzacija Kamila Valijeva (15), mjesec dana nakon njezinih kontroverznih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, opet će se natjecati

Mlada klizačica natjecat će se u Saransku u svojoj domovini Rusiji gdje se održava Channel One Cupu koji je otvoren samo za ruske sportaše. Održava se u isto vrijeme kada i Svjetsko prvenstvo u Montpellieru koje počinje u srijedu, a s kojeg su izbačeni ruski i bjeloruski sportaši.

Predsjednik Ruskog saveza umjetničkog klizanja Aleksandar Gorškov objasnio je da je Channel One Cupu zapravo zamjena za SP zbog nametnutih sankcija za Rusiju.

'Održat će se u Saransku u istom tjednu kad i Svjetsko prvenstvo. Je li slučajno ili ne? To je na vama da odlučite.'

Inače, ruska tinejdžerka bila je pozitivna na zabranjene tvari u uzorku uzetom prije Igara, a to se saznalo tek nakon što je je u Pekingu osvojila zlato u ekipnoj konkurenciji, a postala je i prva klizačica u povijesti Olimpijskih igara koja je izvela potpuni četverostruki skok (axel). Dodjele medalja nije bilo, a Amerikanci nisu uspjeli u svojoj žalbi te im nije naknadno dodijeljeno zlato.

Osim toga, Valievoj je ipak dopušteno natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji, ali je ona podlegla pritisku i zbog grešaka ostala bez nove medalje.

Inače, Valijeva se branila da je greškom uzela lijek za srce koji koristi njezin djed, a njezin slučaj podijelio je sportski svijet.