BILO BI TO NEMORALNO

Tina Maze razočarala Sloveniju! Je li ovo istina?

14.12.2016 u 12:46

Bionic
Reading

Slovenska skijašica Tina Maze otišla je u skijašku mirovinu, ali je trebala odvoziti još jednu utrku 7. siječnja pred svojim navijačima u Mariboru. No njezin oproštaj na skijama došao je pod veliki znak pitanja

Slovenka koja je bila omiljena u svojoj domovini, ali i kod nas u Hrvatskoj, možda se ne oprosti na način na koji bi željela. Razlog je samo jedan – novac.

Djevojka koja je u karijeri od utrka, sponzora, nagrada od države za medalje, zaradila na stotine tisuća eura uoči utrke 'Zlatna lisica' ima zahtjev koji je razljutio Sloveniju i tamošnji skijaški savez.

Naime, prema pisanju slovenskih medija ona traži da joj zlatni sponzori Saveza daju financijsku injekciju što bi joj u džep donijelo čak 90 tisuća eura ili u suprotnom da nastupa u svojoj opremi na kojoj bi bili njezini sponzori. Slovenski skijaški savez je to odbio, obje njezine ideje koje bi joj napunile bankovni račun.

Čelni ljudi slovenskog skijanja naglašavaju da bi se prihvaćanjem tog zahtjeva prekršile obveze prema vjernim sponzorima te tako ugrozilo financijsko poslovanje Saveza. Maze tako neće nastupiti ako ne prihvati pravila koja vrijede za sve skijaše i skijašice te zemlje.

Veliki je to skandal koji je jedna od glavnih sportskih tema ovih dana, a pozitivan rasplet koji bi zadovoljio obje strane zasad se ne nazire...

Dodajmo kako je Maze od Svjetske skijaške federacije tražila i povlašteni status, odnosno da u prvoj vožnji starta među najboljim skijašicama, ali je FIS to odbio.

Podsjećamo, Maze je u karijeri osvojila četiri olimpijske medalje (po dva zlata i srebra), devet svjetskih odličja (četiri zlata i pet bronci), ostvarila je 26 pobjeda u Svjetskom kupu (uz 81 postolje), a Veliki kristalni globus za ukupnu pobjednicu primila je 2013.

Upravo zbog te sezone upisala se u povijesne knjige skijanja jer je srušila brojne rekorde: broj osvojenih bodova u Kupu u obje konkurencije (2414), broj postolja u jednoj sezoni (24), najveći postotak osvojenih mogućih bodova (67 posto), najveća razlika u odnosu na drugu skijašicu (1313)...

Velika je to karijera koja sada možda dobije ružno posljednje poglavlje.