euro u-21

Težak poraz Hrvatske na startu Eura koji je praktički već udaljio od polufinala

18.06.2019 u 20:29

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija porazom je otvorila svoj treći nastup na završnom turniru Europskog prvenstva. Bolji od Hrvatske bili su Rumunji koji su posve zasluženo slavili 4:1, što je ujedno i najteži poraz naših na europskim prvenstvima u ovoj konkurenciji

Hrvatska i dalje čeka svoju prvu pobjedu na europskim prvenstvima u kategoriji U-21, jer na prethodna dva, baš kao ni u prvoj utakmici na svojem trećem Euru, Hrvatska još nije slavila.

Rumunjska je posve zasluženo slavila 4:1 te pokazala našim igračima da nadanja i snovi o mogućem prolasku u polufinale i plasmanu na olimpijske igre baš i nisu realni. No, dok se igra, moramo se nadati.

Iako se s pravom upozoravalo na kvalitetu Rumunjske, dojam s početka dvoboja bio je da su Gračanovi igrači ušli u utakmicu preopušteno.

Jer već u trećoj minuti Puškaš je dobio jednu dugačku loptu, pucao je, ali vratar Posavec uspio ju je uz dosta muke zaustaviti. Očito to nije bilo dovoljno upozorenje, jer u 6. minuti i Man je bez problema došao u zonu udarca.

U osmoj minuti, nakon još jedne brze akcije Rumunja, a nakon što je lopta pogodila u ruku Benkovića, sudac Madden potražio je pomoć VAR-a i pokazao na bijelu točku s koje je Puscas bio precizan.

  • +3
Prijateljska utakmica U-21: Hrvatska - Danska Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Osim primljenog gola, Hrvatsku je oslabio i izlazak Brekala zbog ozljede.

Svi ti problemi rezultirali su još jednim primljenim golom. Sa sredine terena stigla je duga lopta na Ivana, koji je poslao prema Puscasu, vratar Posavec je 'zaplivao', ali su s gol crte naši stoper uspjeli izbiti loptu. No, samo na nogu Hagija, koji je precizan za rumunjskih 0:2.

Na svu sreću, Nikola Vlašić, koji je zbog ozljede izostao s utakmica A reprezentacija, bio je iznimno motiviran te je u 18. minuti preciznim udarcem s 21 metra uspio svladati Radua i smanjiti na 1:2.

Naravno, taj pogodak donio je veliko olakšanje našima, pa su nakon početnog šoka ipak uspjeli povezati redove. Vlašić je defintivno bio najopasniji igrač, imao je još nekoliko pokušaja, ali do odmora se rezultat više nije mijenjao.

Ulazak Hrvatske u drugo poluvrijeme bio je puno bolji. U nekoliko navrata naši su igrači došli do 16-erca suparnika, ali bez završnog udarca.

Ipak, dok su naši kontrolirali loptu i igru (posjed je bio 57:43 u korist Hrvatske), Rumunji su prijetili iz kontre, a u 53. minuti, nakon što je Sosa prekršajem zaustavio Mana, Hagi je iz slobodnog udarca pogodio vratnicu.

I koliko god se naši trudili, prilike su zbrajali Rumunji, a svaka od njih bila je sve opasnija. Jer naši su se igrači po vrućem i sparnom vremenu morali trošiti puno više kako bi došli do prigode, dok su se Rumunji pouzdali u sjajnog i hitrog Hagija.

U 63. minuti Jakoliš je bio blizu pogotka, no njegov je udarac uspio zaustaviti Radu.

Novu grešku naši su napravili u 66. minuti. Točnije Borna Sosa, koji je htio dodati do Katića, ali loptu je presjekao Baluta, koji je napravi korak, dva te matirao Posavca za ponovni odmak na dva gola prednosti (1:3).

Pokušao je Gračan promjenama (Ivanušec i Murić ušli, Moro i Halilović izašli) razdrmati momčad, ali osim što je Hrvatska i dalje imala veći posjed lopte, nešto konkretnije nismo vidjeli od Hrvatske.

Do kraja smo vidjeli još jedan pogodak, ali nažalost u mreži hrvatskog golmana, za neugodnih 1:4. Zabio je Petre. Pa i taj gol dodatno umanjuje šanse za plasman u poluzavršnicu, kao možda najbolja druplasirana momčad.

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra u petak od 21 sat, a protivnik je Francuska.

Plasman u polufinale, koje osigurava vizu za olimpijske igre u Tokiju 2022. godine, osigurat će pobjednici skupina, te najbolje drugoplasirana reprezentacija iz tri skupine.

HRVATSKA - RUMUNJSKA 1:4

SERRAVALLE. Stadion San Marino - 4.800 gledatelja; Sudac: Bobby Madden (Škotska);

Strijelci: 0:1 Puscas (11-11m), 0:2 Hagi (14), 1:2 Vlašić (18), 1:3 Baluta (66), 1:4 Petre (9+2)

HRVATSKA: Posevec - Uremović, Benković, Katić, Sosa - Vlašić, Šunjić, Moro (od 68. Ivanušec) - Halilović (od 77. Murić), Jakoliš, Brekalo (od 14. Bradarić). Izbornik: Nenad Gračan

RUMUNJSKA: Radu - Manea, Nedelcearu, Pascanu, Stefan - Cicaldau, Baluta - Man (od 84. Olaru), Hagi, Ivan (od 72. Coman) - Puscas (od 88. Petre). Izbornik: Mirel Radoi