22 godine kasnije

Teške optužbe srpskog trenera na račun Stojka Vrankovića

15.12.2017 u 11:47

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija u lipnju 1995. godine osvojila je broncu na Europskom prvenstvu, ali u okruženju koje je vladalo u atenskoj dvorani, te prije intoniranja himne 'Hej sloveni' u čast pobjednika Jugoslavije, otišla je s postolja....

Te je 1995. godine hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila posljednju medalju na velikim natjecanjima. Bilo je to Euro u Ateni. Prvenstvo se igralo novim sustavnom s dvije grupe u početnoj fazi natjecanja, Hrvatska je bila u grupi B zajedno s Finskom, Francuskom, Rusijom, Španjolskom, Slovenijom i Turskom.

  • +3
Hrvatska košarkaška reprezentacija na Eurobasketu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon maksimalnog učinka u skupini Hrvatska je u četvrtzavršnici igrala protiv Italije, a susret je završio rezultatom 71:61 za Hrvatsku. U polufinalu Hrvatska je poražena od tradicionalno neugodne Litve rezultatom 90:80. U dvoboju za treće mjesto Hrvatska je igrala protiv Grčke i slavila 73:68 te osvojila brončano odličje. Europsko prvenstvo u Grčkoj pamti se po finalnom dvoboju između Jugoslavije i Litve, nakon kojeg je Jugoslavija osvojila naslov.

Izbornik ove brončane generacije bio je Aleksandar Petrović, a roster reprezentacije činili su: Kukoč, Rađa, Komazec, Perasović, Alanović, Mršić, Žurić, Gregov, Pejčinović, Ivica Marić te Stojko i Josip Vranković.

U nedavnom intervjuu za tportal, Aco Petrović sjetio se i događaja s tog prvenstva, odnosno odlaska naših košarkaša nakon što su primili medalje, a koju sekundu prije nego je u čast pobjednika intonirana himna Jugoslavije.

'Bila je to čista politička odluka koja je, ako se gleda s ove vremenske distance, bila smiješna i pogrešna. U razgovoru s Banskim dvorima tako je odlučeno. Jednostavno je naređeno da nakon što dobijemo medalje napustimo pobjedničko postolje. Iskreno, ja osobno tako nešto ne bih nikada napravio, ali tako su odlučili ljudi u Zagrebu. Nakon tog incidenta počelo se govoriti o tzv. Fibinu prokletstvu i nekim teorijama zavjere, ali mislim da je uvijek bilo do nas kada nismo uspjeli doći do medalje', izjavio je Petrović za tportal.

Sada je pak i legendarni srpski trener, Dušan Duda Ivković, govorio u sličnom tonu, no kao odgovornog za 'bijeg s postolja' prozvao je Stojka Vrankovića.

'Nakon rata u Jugoslaviji ja nisam održavao prevelike kontakte, osim što sam nedavno imao susret s Rađom u Ateni i tijekom prijema u Kuću slavnih s Tonijem Kukočem. Pričali smo kao da nikad kontakt nismo prekinuli. A to europsko prvenstvo 1995. bilo je direktno vezano uz političku direktivu. Čuli smo u svlačionici Stojka Vrankovića koji je rekao: 'Sada je trenutak da napustimo postolje. Bili su u svlačionici pokraj naše. Ali ne bi to Stojko rekao bez političke direktive', izjavio je Dušan Duda Ivković u razgovoru za srpski Nedeljnik.

Što će na to reći 'Drniški orao' Stojko Vranković? Aktualni predsjednik HKS-a za tportal nije želio komentirati izjave Dude Ivkovića, 22 godine nakon EP-a u Ateni stvarno nema potrebe buditi duhove prošlosti...