DINAMO NA PREKRETNICI

Teška dilema za Zdravka: Otpustiti ili zadržati Zorana?

01.11.2015 u 09:56

Bionic
Reading

Nakon poraza od Olympiacosa, Rijeke i Splita, Dinamo se našao u teškoj poziciji, kako u Ligi prvaka, tako i u domaćem prvenstvu. Iako u slučaju nekog drugog trenera ne bi bilo dileme, Zdravko Mamić pred teškom je odlukom kad je u pitanju smjena brata Zorana...

Na community portalu Tribina.hr, kao i među hrvatskim ljubiteljima nogometa, 'modra' serija poraza glavna je tema. Petnaest kola je odigrano, a Dinamo na svom kontu ima tek 27 bodova. Manje su imali samo kada su bili na putu za 'ligu za bedaka', a s dva poraza zaredom Dinamo sada u ligi ima manje pobjeda nego poraza i remija. Da bi stvar bila bolja, kadar je osiromašen doping skandalima (Ademi), ozljedama (Šifo, Sigali) kartonima (Taravel) te nedostatkom spreme i forme (Pjaca, Henriquez) pa zagrebački klub ne može računati na neke od najvažnijih igrača ili barem oni ne igraju niti izbliza kako bi trebali.

Iako bi sve to još i mogao biti alibi za slabije igre u posljednje vrijeme te je za očekivati da će Dinamo postati bolji nakon zimske stanke, u klubu se mora paliti alarm. Zoran Mamić vodi momčad već treću godinu, najduže je na klupi od svih trenera u eri Zdravka Mamića, a sada je vjerojatno u najtežoj pozicija. Većina bi drugih trenera vjerojatno izletila nakon nekoliko poraza protiv Rijeke (kup i Superkup), poraza protiv Aalborga ili dvostrukog velikog poraza protiv Red Bulla. No, Zoran Mamić sve je to preživio, uvijek pod isprikom kako je svlačionica 100 posto iza njega i kako će stvari krenuti na bolje.

Ove sezone je doista izgledalo tako, nakon plasmana u Ligu prvaka te početne pobjede protiv Arsenala. Pa ipak, poslije te pobjede zaredali su se porazi koji sada guraju Dinamo u poziciju da će morati sustizati ne baš malu bodovnu prednost (potencijalno pet bodova), nešto što nisu morali svih 10 sezona kada su redom bili prvaci. Da je bilo koji drugi trener u igri, odluka bi vjerojatno bila jednostavna, no ovako je kompleksna.

Naime, s jedne strane Zdravko Mamić nalazi se u ozbiljnom sudskom procesu, pa se čini da je njegova budućnost strogo određena rezultatom sljedećih izbora (kao i Zoranova). U takvoj situaciji, kada je cijela njegova budućnost pod upitnikom, postavlja se pitanje isplati li se otvarati novi front unutar kluba, gdje Zoki također ima dosta utjecaja, kojeg je izgradio u posljednje vrijeme. Da njih dvojica nisu uvijek potpuno unisoni, vidjelo se već nekoliko puta tijekom izbora i dovođenja pojačanja, a otkaz bi mogao situacija napraviti neodrživom.

U drugom slučaju, ako bi ostavio svoga brata na mjestu trenera, moguće je da se javi još i veći problem u svlačionici, jer igrači u tom slučaju vide kako ne vrijede za sve iste pravila. Kada oni igraju loše završe na klupi ili na posudbi, kada naprave neku glupost dobiju financijsku kaznu, dok za trenera nema nikakvih reperkusija kada stvari krenu loše. U tom sistemu, gubi se i ona posljednja mogućnost barem iluzije da postoji određena hijerarhija i sustav odgovornosti, a ne da je sve tek familijska priča d.o.o. Takva momčad onda može izgubiti prvenstvo, dodatno ukaljati ugled u Ligi prvaka te zapravo ponoviti sezonu sličnu onoj iz 'lige za bedaka'.

Pitamo vas u anketi: treba li Zdravko otpustiti ili zadržati Zorana?

Uključite se na ovu temu i u raspravi na community portalu Tribina.hr