Ispitan u državnom tužiteljstvu

Talijanski mediji objavili detalje svjedočenja Zlatana Ibrahimovića u procesu koji mu može okončati karijeru; Šveđanin se brani protiv teških optužbi

06.02.2021 u 13:24

Bionic
Reading

Zlatan Ibrahimović morao se braniti od optužbi za rasizam, a prema njegovom iskazu se vidi kako nije kriv za to što ga terete

Zlatan Ibrahimović je ispitan u talijanskom državnom tužitveljstvu zbog navodnog vrijeđanje igrača Intera Romelua Lukakua na rasističkoj osnovi. Napadači dvaju velikih rivala sukobili su se 26. siječnja u derbiju u četvrtfinalu talijanskog kupa.

Ibrahimović je u jednom trenutku poručio Lukakuu da 'ide raditi svoja vudu sra***' i tako se našao pod istragom za rasizam. Talijanski mediji su objavili i neke detalje s ispitivanja, a prema njima Ibrahimović nije vrijeđao Lukakua po rasnoj osnovi, već samo po pitanju njegovih nogometnih sposobnosti i karaktera.

Zlatan je istražiteljima pojasnio zašto je izvukao 'vudu' kao uvredu i to nije zbog Lukakuove boje kože, već zbog incidenta iz 2017. godine. Prije otprilike tri godine je glavna tema medija u Engleskoj bio upravo Lukaku koji je navodno odbijao potpisati novi ugovor s Evertonom prije no što nazove svoju majku koja se navodno bavila vudu magijom. Lukaku je htio da mu ona ocijeni ugovor, a sve je u javnost iznio Evertonom dioničar Farhad Moshiri.

Lukaku je to negirao, pa čak i zaprijetio da će tužiti Moshirija, a na kraju je potpisao za Manchester United. Ibrahimović se pozvao na taj incident i rekao kako Lukakua nije vrijeđao na osnovi njegovog porijekla, već baš na temelju te situacije iz Evertona koja je od ranije poznata javnosti.

Osim što ga je optužio za vudu, Ibra je Lukakua nazvao i 'malim magarcem' pa je i to morao pojasniti istražiteljima. Švedski se napadač pravdao kako je zapravo riječ o vrlo čestoj frazi u Engleskoj, a koristi se za opis nogometaša koji nisu tehnički potkovani.

Prihvate li istražitelji Ibrahimovićeva objašnjnja vjerojatno neće dobiti neku strašnu kaznu, možda tek koju utakmicu dodatne zabrane uz jednu koju su već dobili i on i Lukaku. S druge strane, ako mu se dokaže rasizam, može biti izbačen iz nogometa i zauvijek.