CRO RACE

Talijan nastavio gdje je stao prošle godine; prvi favorit pao 7 km prije kraja

26.09.2023 u 18:13

Bionic
Reading

Talijan Elia Viviani pobjednik je prve etape ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke CRO Race vožene od Primoštena do Sinja u dužini od 181 kilometra.

Iskusni je 34-godišnji Talijan do svoje prve ovogodišnje pobjede stigao na valu odličnog rada svoje momčadi koja je u posljednjih nekoliko kilometara izbila na čelo pelotona i pripremila mu sprint. Tik iza Vivianija ciljem je prošao drugi Danac Tobias Andresen (DSM-firmenich), dok je treći bio još jedan veteran, 36-godišnji Norvežanin Alexander Kristoff (Uno-X).

'Cijelu sezonu imam jako dobre rezultte tako da je ovo veliko olakšanje. Momčad mi je u završnim kilometrima napravila savršen 'lead-out'. Ja sam ovdje kako bih osvojio što više etapa dok će se za ukupnu pobjedu iz naše momčadi boriti Magnus Sheffield', kazao je Viviani koji je u Hrvatsku stigao izravno iz Nizozemske gdje je sudjelovao na Europskom prvenstvu.

'Otkako smo sletjeli u Hrvatsku, s obzirom na vijeme i vizure i ja i ostaak momčadi se osjećamo kao da smo na godišnjem odmoru', dodao je.

Zanimljivo, Viviani je bio pobjednik i posljednje etape prošlogodišnjeg CRO Racea pa možemo reći kako je pobjedio na dvije etape zaredom.

Etapu je obilježio i pad prošlogodišnjeg pobjednika utrke Slovenca Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious) koji se zajedno s još četiri, pet vozača našao na tlu otprilike sedam kilometara prije cilja. Iako mu je nedugo potom u pomoć pritekao momčadski kolega Fran Miholjević, Mohorič je ciljem prošao 50 sekundi iza glavne skupine te praktički ostao bez izgleda za ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha.

Etapnom pobjedom Viviani je postao i prvi nositelj crvene majice namijenjene vodećem u ukupnom redoslijedu, usto je vodeći i uredoslijedu za plavu majicu vodećeg po bodovima, dok će u drugu etapu u zelenoj majici krenuti Čeh Michal Schuran (ATT Investments).

Odmah po izlasku iz Primoštena iz glavne skupine izdvojilo se pet vozača, Talijani Simone Bevilacqua (Eolo-Kometa) i Edward Ravasi (Hrinkow), Španjolac Raul Garcia (Kern Pharma), Čeh Michal Schuran (ATT Investments) i Poljak Mateusz Grabis (Voster). Skladnim je radom ta petorka ostvarila više od četiri i pol minute prednosti u odnosu na peloton.

Prvim prolaznim ciljem u Šibeniku prvi je prošao Grabis ispred Bevilacque i Garcije. Na prvi brdski cilj utrke Ljubitovicu prvi se uspeo Schuran ispred Bevilacque i Ravasija.

Iako im je prednost smanjena na manje od tri minute i na drugi brdski cilj na Lećevici prvi su stigli bjegunci. Prvo mjesto osvojio je Ravasi, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Schurman i Bevilacqua. Uslijedio je prolazni cilj u Splitu kojim je ponovno prvi prošao Grabis ispred Garcije i Ravasija.

  • +28
CRO Race - 1. etapa Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prilikom najtežeg uspona dana na Klis iz vodeće skupine otpao je Grabis, dok su se za prvo mjesto na vrhu uspona borili Bevilacqua i Schuran. Iako je  brdskim ciljem na Klisu prvi prošao Bevilacqua, Schuranu je i drugo mjesto bilo dovoljno da osigura zelenu majicu namijenjenu najboljem penjaču nakon prve etape. Schuran je ukupno sakupio 12, a Bevilacqua 11 bodova u borbi za zelenu majicu.

Do prvog prolaska kroz Sinj na čelu etape ostala su još trojica vozača iz bijega, a prvi je prolaznim ciljem na alkarskom trkalištu prošao Schuran ispred Garcije i Bevilacque. Točno 20 kilometara prije cilja i ta trojica bjegunaca su uhvaćena te je uslijedila borba za etapnu pobjedu.

Druga etapa vozit će se u srijedu od Biograda na Moru do Novalje u dužini od 114.5 kilometara.