SP U VODENIM SPORTOVIMA

Svjetski rekordi preživjeli za dlaku; čudesna Hosszu raspametila domaće fanove

24.07.2017 u 19:50

Bionic
Reading

Drugi dan Svjetskog plivačkog prvenstva u Budimpešti protekao je u obranama naslova, a mađarska heroina Katinka Hosszu donijela je domaćinu prvo zlato

Zapravo su najbolji rezultati drugog dana postignuti u polufinalima 100 prsno i 100 leđno. Na 100 prsno je Ruskinja Julija Jefimova za samo jednu stotinku sekunde bila sporija od svjetskog rekorda Litavke Rute Meillutyte, dok je na 100 leđno Kanađanka Jacqueline Kylie Masse svega tri stotinke nedostajale da obori rekord Britanke Gemme Spofforth.

Mađarica Katinka Hosszu po treći puta je postala svjetska prvakinja na 200 mješovito. Na oduševljenje domaćih navijača Hosszu je slavila s rezultatom od 2:07.00 minuta. Srebro je pripalo Japanki Yui Ohashi, a bronca Amerikanki Madisyn Cox. Bilo je to prvo zlato za Mađarsku na ovom prvenstvu. 

Šveđanka Sarah Sjoestroem uzela je suvereno zlato i obranila naslov na 100 delfin, a pobijedila je s najboljim rezultatom svjetskih prvenstava od 55.53 sekunde. Šveđanka je sve do zadnja tri zaveslaja bila na pragu obaranja njezina svjetskog rekorda od 55.48 sekundi, kojeg je postavila na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, ali joj je ponestalo snage u samoj završnici. Srebro je pripalo Australki Emmi McKeon, a bronca Amerikanki Kelsi Worrell.

Britanac Adam Peaty obranio je naslov na 100 prsno pobijedivši s rezultatom od 57.47 sekundi ispred Amerikanca Kevina Cordesa i Rusa Kirila Prigode.Peaty je i olimpijski prvak u ovoj disciplini, a u Budimpešti je suparnike ostavio za najmanje jednu sekundu.

Zlato je uzeo još jedan Brtitanac, Benjamin Proud, koji je na 50 delfin slavio s rezultatom 22.75 sekundi ispred Brazilca Nicholasa Santosa (22.79) i Ukrajinca Andrija Govorova (22.84).