OTKAZI I OSTAVKE

Svjetska prvenstva kao stratišta izbornika

06.07.2010 u 08:23

Bionic
Reading

Svjetsko nogometno prvenstvo uvijek je bilo stratište izbornika. Na sadašnjem u Južnoafričkoj Republici već ih je deset prepustilo kormilo reprezentacije, ali nije isključeno da se brojka poveća. Nekima otkaz još nije uručen, a neki će ga možda i sami podnijeti

Trenerska kolonija na burzi rada se je povećala za nekoliko velikih imena. Deset izbornika je zasad ili dobilo otkaz ili zbog svojih razloga odbilo nastavak suradnje.

1. Dunga je ekspresno dobio nogu od svojeg Saveza. Sasvim očekivano, jer Brazil nije prvak, a to je jedino što može zadovoljiti narod gdje je nogomet religija. Pod njegovim vodstvom 'selecao' nije igrao atraktivno, nego naprotiv 'ratnički' i na kontre. To većina Brazilaca nikako nije mogla progutati.

2. Paul Le Guen se na klupi Kameruna zadržao tek godinu dana. Tri poraza u skupini su sasvim dovoljan razlog da nije uslijedilo produljenje suradnje. Francuski stručnjak je sam priznao kako nije uspio ujediniti momčad koja nije igrala u skladu sa svojim nadimkom 'lavovi', nego više poput 'maca'.

3. Takeshi Okada je umalo bio 'pukovnik', ali je završio kao 'pokajnik'. Japan je nakon jedanaesteraca zaustavljen u osmini finala, a moglo je biti i drugačije. Preuzeo je 'krivicu' za poraz od Paragvaja iako su se Azijati predstavili kao uigrana i trkački moćna cjelina. No, sam je priznao kako je 'potrošen'.

4. Javier Aguirre si je zacrtao kao cilj četvrtfinale s Meksikom, ali je pao u osmini finala. Odmah je ponudio ostavku, možda i pod pritiskom zemljaka koji su imali previsoke ambicije. Razlog njegovog odlaska mogao bi se potražiti i u činjenici da je bio jedan od najplaćenijih izbornika pa su čelnici Saveza odmah prihvatili njegov moralni čin.

5. Huh Jung-Moo je napravio dobar posao s Južnom Korejom. Nakon poraza od Urugvaja u nokaut fazi odlučio je pokupiti 'krpe' i prepustiti mjesto kako bi 'napunio baterije, ali i dao priliku nekom drugom stručnjaku iz Južne Koreje koji je to zaslužio.'

6. Otto Rehhagel je s Grčkom stigao do povijesne pobjede na SP-u, ali to nije bilo dovoljno za prolaz. Otišao je s klupe svojevoljno iako mu ne bi dali ni novi mandat, ali u toj zemlji zauvijek će imati status božanstva, jer je Grčku odveo do europskog naslova 2004.

7. Raymond Domenech je napustio Francuze nakon katastrofalnog nastupa 'tricolora'. No, on je bio 'bivši' i prije početka turnira, jer je Francuski savez našao zamjenu u Laurentu Blancu. Domenecha nije volio nitko, ni navijači, ni igrači, ali njega to nije previše diralo.

8. Marcelo Lippi je 2006. s Italijom bio svjetski prvak i omiljeni trener, a sada 2010. pokunjen je morao napustiti 'azzurre'. Talijani nisu prošli skupinu, a Lippi na Apeninskom poluotoku gotovo nigdje više nije dobrodošao.

9. Svenu Goranu Erikssonu je istekao ugovor, a Bjelokošćanima nije bilo ni na kraj pameti da ga produlje. Šveđanin je stigao u ožujku ove godine umjesto Vahida Halilhodžića, ali nije napravio pomak, Obala Bjelokosti je ostala treća u skupini.

10. Carlos Alberto Parreira ima svjetski naslov s Brazilom 1994, a s JAR-om nije prošao skupinu. Bilo je to po prvi puta da domaćin nije prošao u nokaut fazu i logično je bilo da se 'ljubav' nije nastavila.

To je deset izbornika koji su i službeno napustili reprezentacije koje su vodili u Južnoafričkoj Republici, ali to nije konačna lista. Najvjerojatnije će i Diego Armando Maradona 'kapitulirati' protiv svoje volje, a Šveđanin Lars Lägerback koji je vodio Nigeriju još 'razmišlja'. Također, nepoznata je sudbina i sjevernokorejskog izbornika Kim Jong Huna.

Nije isključeno ni da netko od izbornika čije su reprezentacije u polufinalu ode kao pobjednik sa svoje dužnosti, prije svih španjolski stručnjak Vicente del Bosque.