NAPUTAK UEFA-e

Svinjska gripa nije dovoljan razlog za odgodu

  • Autor: prva-hnl.hr
  • Zadnja izmjena 02.11.2009 17:42
  • Objavljeno 02.11.2009 u 17:07
liječnici svinjska gripa

liječnici svinjska gripa

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

UEFA je cirkularnim pismom broj 72 od 30. listopada obavijestila sve nacionalne saveze i klubove koji sudjeluju u UEFA natjecanjima o stajalištima Zdravstvene komisije UEFA koje će zastupati natjecateljski organi u slučaju moguće pojave gripe A/H1N1 kod više igrača nekog kluba

Stajalište je komisije da su klubovi dužni osigurati poduzimanje svih mogućih mjera predostrožnosti s preporukama svojih nacionalnih zdravstvenih vlasti kako bi se ograničio rizik od zaraze uključujuću i cjepiva protiv gripe.

U slučaju pojave gripe u nekom klubu kod nekoliko igrača ili članova momčadi, to neće predstavljati dovoljan razlog za odgađanje utakmica sve dok momčad ima dovoljan broj igrača s pravom nastupa i dok lokalne vlasti ne donesu odluku o ograničenju ili zabrani odigravanja utakmica.

Klubovi koji bi tražili odgađanje utakmica morat će dokazati da zaista nemaju dovoljno zdravih igrača na raspolaganju vodeći računa o tome da za natjecanje u UEFA-i klubovi osim prijave 25 igrača na listu A mogu prijaviti neograničen broj svojih mladih igrača koji također imaju pravo nastupa. Ovakav stav UEFA-e dodatno je argumentiran zbog činjenice da je kalendar natjecanja izuzetno natrpan i da nema puno prostora za promjene datuma odigravanja utakmica.

Eventualni zahtjevi za odgodu razmatrat će se pojedinačno i moraju biti dokumentirani zdravstvenim nalazima za sve oboljele igrače uključujući i mogućnost da UEFA imenuje neutralnog liječnika za pregled igrača i zdravstvene dokumentacije.

S obzirom na to da je ovakvim stajalištem nadležnih organa UEFA-e upoznata i Zdravstvena komisija HNS-a, zasigurno će se primjenjivati ista pravila ponašanju u domaćim natjecanjima u slučaju pojave gripe u nekom našem klubu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi