TAKTIČKA ANALIZA

Svim Dinamovcima protiv Fole nedovoljna ocjena, osim jednom!

16.07.2015 u 08:55

  • +11

GNK Dinamo - CF Fola Esch

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic, Robert Anic

Bionic
Reading

U prvoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka zagrebački Dinamo pred nešto manje od 10.000 gledatelja razočarao je protiv luksemburške Fole Esch odigravši 1:1. Analitičar portala Tribina.hr imao je što reći nakon 90 minuta blijede igre hrvatskog prvaka. Naravno, ocjene koje su nogometni analitičari dali igračima Dinama ne mogu se nazvati prolaznima ili ako ćemo biti precizni - samo jedan igrač Dinama odigrao je zadovoljavajuće! Premalo da se pobijedi skromna momčad iz Luksemburga...

Analitičar Tribine.hr johnny08 napisao je:

Nova pljuska europskom Dinamu

Brend Šuker, izbornik Kovač, kao i sva sila dežurnih 'tatičara' pohitala je na Maksmir pozdraviti vladara Mamića, koji je svježe iz Remetinca stigao na otvaranje Dinamove europske sezone protiv luksemburških patuljaka kako je reporter Viki Ivanović 'častio' goste, sipajući hvalospjeve Dinamu kako na terenu tako i izvan njega. No, sigurnih pobjeda sa opuštenim pristupom u europskim natjecanjima, u moderno doba, nema. Naime, Dinamo je nakon remija s Hajdukom, ostvario novi remi protiv skromnih, ali srčanih Luksemburžana, koji su hrabrim pristupom ukazali na svu silu problema s kojima se Dinamo suočava godinama, pogotovo u europskim utakmicama, kada ne postoji ni trunka respekta protivnika prema klubu koji ne može napuniti ni 20% stadiona u glavnom gradu nogometne države kao što je Hrvatska.

Tribina.hr

Na portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – sudjelujte u raspravi. Više informacija OVDJE.


Prvenstveno Fola je ogolila katastrofalno mentalno, ali i fizičko stanje pojedinaca na početku Dinamove euro-sezone. I dok se ne može pretjerano zamjerati igračima poput Goncala ili Taravela koji su polu-proizvodi u kategoriji (pre)čestih Mamićevih transfer kikseva, igrači poput Pinta, Soudanija i posebno Machada bi trebali biti pokretači ovog Dinama u bilo kojem dijelu sezone i protiv bilo kojeg protivnika. Pinto i Soudani su doduše nešto i radili, ali fizička sprema obojice je takva da oni jednostavno, na početku sezone, ne mogu biti opasnost ni za ekipu iz luksemburške lige. U tu kategoriju, unatoč golu spada i Henriquez koji je očito previše slavio na Copa Americi, jer ne možemo reći kako se silnom minutažom previše istrošio.

Ako navedeni igrači zaslužuju kritike za nerad na 'praznicima' i zabušavanje na treningu, Paulo Machado spada u posebnu kategoriju. On je odigrao utakmicu kao da su se našli veterani klubova, koji su nekad davno igrali profesionalni nogomet i sada će na eksibiciji malo protrčati prije večere zalivene velikim količinama alkohola. Nonšalantnost Portugalca je zadivljujuća, pogotovo ako znamo kakav ugovor prima i Machado je pravi primjer da u Dinamu očito ne postoji čvrsta trenerska ruka i jasna hijerarhija.

Kao da Hajduk nije bio dovoljna opomena, igrači Dinama su stajali daleko od igrača Fole, pritisak nakon izgubljene lopte praktički nije postojao (jako falio Ademi), dok su nerijetko u izravnim, okomitim napadima na obranu driblingom igrači Dinama izgledali potpuno inferirorni (pogotovo na početku utakmice kada su igrači Fole - posebno Dellavedove, shvatili s kime imaju posla i kako će ovoga puta iz Zagreba ići kući pjevajući). Dinamo je utakmicu izgubio (koristim tu riječ) na samom startu, neozbiljnim pristupom u kojem se nisu na domaćem terenu uspjeli nametnuti u prvim minutama susreta.

Također primjetne su i boljke u prekidima koje su očiti znak manjka koncentracije, ali neoprostiva je igra sredine terena koja nije uspjela dati impuls prema naprijed. Unatoč igraču utakmice Rogu i povremenim bljeskovima Pjace, koji se zapravo utopio u sivilo ekipe, Dinamo protiv skromnih gostiju nije uspio napraviti jednu pravu, čistu priliku u 90. minuta (gol je plod individualne kvalitete Soudanija koji je prekrasnim dodavanjem pronašao budnog Henriqueza), niti je uspio ispostaviti stvarnu kontrolu na terenu i odigrati šabloniziranu akciju koja se očekuje od ekipe koja ipak posjeduje vrijednost i koja je toliko vremena na okupu. Pritom bi se opet vratio na početak i napomenuo 'iscjeđenost' igrača Dinama koji su izgledali potpuno bezvoljno na terenu, što se svakako pripisuje očigledno loše odrađenim pripremama i stanju u klubu koje je nastalo uhićenjem braće Mamić.

Konačno nakon ovakve predstave nezahvalno je davati procjene kakve šanse Dinamo ima u daljnjem natjecanju. Ako se ne promijeni u potpunosti pristup Dinamo može završiti natjecanje već u uzvratu u Luksemburgu, dok se zapravo povijest ponavlja, po kojoj Dinamo nema niti fizičke, niti taktičke i u konačnici niti mentalne jačine da ostavi neki trag u Europi. 1:1 na Maksimiru sa ekipom čije prvenstvo počinje početkom 8-og mjeseca i čiji svi igrači vrijede otprilike koliko su zajednički Mamići i Vrbanović uplatili iznos jamčevine sudu pri izlasku na slobodu, govori nam kako je po tko zna koji put nešto trulo u državi Mamić, pardon Građanskom s velikim G Dinamu.