BITKA ZA GAVRANOVIĆA

Švicarci ne žele nove Petriće i Rakitiće

10.03.2011 u 17:12

Bionic
Reading

Nakon što su ostali bez Mladena Petrića i Ivana Rakitića koji su se odlučili za hrvatsku reprezentaciju, Švicarci strahuju kako bi mogli izgubiti i Marija Gavranovića (21)

Mladi napadač njemačkog bundesligaša Schalkea dospio je u središte pažnje švicarske i hrvatske javnosti nakon sjajne predstave protiv Valencie u osmini finala Lige prvaka. Gavranović je rođen u Luganu, no njegovi roditelji su Hrvati iz Gradačca u Bosni i Hercegovini. Mario je rođen i odrastao u Švicarskoj, no još se nije odlučio za koga će nastupati. Švicarci s nadaju kako će izabrati reprezentaciju zemlje u kojoj je rođen.

'Nadamo se kako će Gavranović izabrati Švicarsku, no teško je predvidjeti što donosi budućnost,' kazao je glasnogovornik Švicarskog nogometnog saveza Marco von Ah, dok je dio švicarskog tiska prenio Gavranovićevu izjavu. 'Igrat ću za švicarsku reprezentaciju ukoliko me pozovu.'

Mladi Gavranović već je duže vrijeme na 'radaru' švicarskog izbornika Ottmara Hitzfelda koji ga smatra idealnom zamjenom za veterana Alexandera Freia. Nedavno su njemački stručnjak i mladi napadač koji je prije Schalkea igrao za Lugano, Yverdon-Sport i Xamax na Malti razgovarali 45 minuta tijekom kojih je Hitzfeld pokušao Gavranoviću objasniti da je Švicarska bolji izbor nego Hrvatska, jer će sasvim sigurno lakše izboriti mjesto u švicarskoj vrsti nego među 'vatrenima'. No, niti hrvatski strateg Slaven Bilić nije ravnodušan.

'Suviše smo mala zemlja da nas jedan takav igrač ne bi zanimao,' kazao je u srijedu hrvatski strateg.

Švicarski nogometni savez očekuje kako će Hrvatska uskoro krenuti u akciju, a možda čak i ponuditi novac Gavranovićevoj obitelji kako bi odabrao 'pravu stranu'. Tehnički direktor mladih reprezentacija Peter Knäbel je naglasio kako Gavranović nije jedini 'igrač slučaj', još nekoliko mladih igrača je na vagi koju reprezentaciju izabrati. Na meti se nalazi najviše igrača iz švicarske U-17 reprezentacije koja je 2009. godine bila svjetski prvak u svom uzrastu. U toj momčadi je bilo čak 11 'stranaca' od kojih je Sead Hajrović već završio u Arsenalu, a Makedonac Pajtim Kasami u Laziu.

'Odluka o tome za koju će reprezentaciju igrati govori o karakteru tih igrača. Švicarska je nastupila na četiri posljednja velika natjecanja, a nisam siguran da je to uspjelo zemljama koje vabe naše igrače,' kazao je Knabel.

Ivan Rakitić je također rođen u Švicarskoj, u Mohlinu. Premda je igrao za švicarsku U-21 vrstu na koncu se odlučio za Hrvatsku. Baš kao i Mladen Petrić.