ŽRTVA GLUPE ODLUKE

Svi pljuju po Vettelu, no znate li tko je zapravo krivac?

26.03.2013 u 09:11

Bionic
Reading

Sebastian Vettel našao se na stupu srama nakon što je odbio naredbu iz boksa o nenapadanju Marka Webbera, no vodstvo Red Bulla je pravi krivac za cijeli skandal...

Nakon pobjede na Velikoj nagradi Malezije kritike na račun Sebastiana Vettela dolaze sa svih strana, od automoto fanova, stručnjaka i novinara. 'Bezobziran do granice nemoralnog', 'pokazao je svoje pravo lice', 'želi pobijediti bez obzira na žrtve', samo su neki od opisa mladog trostrukog F1 prvaka na koje možemo naići u medijima, posebno onim britanskima, koji tradicionalno ne favoriziraju njemačke vozače.

Vettel je definitivno od svojeg 'učitelja' Michaela Schumachera uzeo najgore i najbolje karakteristike. Njegova želja za pobjedom jača je od ičeg, čak i naredbi ekipe koja mu je posljednje tri sezone isporučila daleko najbrži bolid u Formuli 1. To ga je i dovelo do ove situacije, da nakon 27. pobjede u karijeri svi o njemu pišu samo negativno. Seb je doživio masovnu osudu.

No, kako je uopće došlo do svega toga? Krivci za ovu situaciju apsolutno su čelni ljudi momčadi Red Bulla. Ljubitelji Formule 1 godinama se žale zbog timskih odredbi i zabrana pretjecanja među kolegama, no onda jedan vozač prekrši tu zabranu i svejedno doživi masovnu osudu. Kakva je to uopće odluka bila o zabrani napadanja u posljednjih deset krugova? I još u trenutku kad je brži vozač za petama sporijeg. Tko želi uopće gledati takvu završnicu utrke kakvu su naredili iz Red Bulla?


Christian Horner i njegovi suradnici su pogriješili. Oba bolida Red Bulla bi stigla do cilja i bez štednje motora. Bila je to kukavička odluka kojoj se Vettel odlučio usprotiviti. Trebao je to napraviti i Mark Webber i do kraja utrke juriti za timskim kolegom, a ne sipati žuč na pobjedničkom postolju.

Mercedesov duel je bio prava sramota

Nešto puno gore događalo iza leđa Vettela i Webbera, u duelu Mercedesovih vozača u kojem je jadni Rosberg molio da ga puste da napadne Hamiltona, no šef Ross Brawn nije htio ni čuti. Nico nije imao hrabrosti usprotiviti se

Sa sportskog stajališta zapravo se nešto puno gore događalo iza leđa Vettela i Webbera, u duelu Mercedesovih vozača u kojem je jadni Rosberg molio da ga puste da napadne Hamiltona, no šef Ross Brawn nije htio ni čuti. Nico nije imao hrabrosti usprotiviti se. To je izgledalo još puno ružnije, no o tome malotko govori i piše.

Bi li javnost isto reagirala da je situacija bila obrnuta, ili bi prevladavajući komentar ipak bio 'bravo, Mark, pokazao si Vettelu i momčadi koja ga favorizira što ih ide'?

U povijesti Formule 1 bilo je pregršt beskompromisnih vozača koji su svašta radili na stazi i izvan nje samo da bi došli do pobjede. Sjetimo se prljavih međusobnih poteza Ayrtona Senne i Alaina Prosta, pa Schumacherovih zabijanja u protivnike na zadnjim utrkama, Hamiltonovih bezbroj sudara u žaru borbe ili Alonsovih pritisaka na timske kolege te bijesa zato što mu se Petrov nije htio maknuti s puta u Abu Dhabiju.

To je ono što ima jedan šampion Formule 1. Želju za pobjedom jaču od ičeg, želju da probije sve granice, čak i moralne. Sebastian Vettel samo je jedan u nizu takvih. No, trenutno dominira Formulom 1 u najbržem bolidu i zato je postao meta. Sada je konačno kritičarima dao razlog za paljbu. Zapravo, njegov voljeni Red Bull im je dao...

Je li to prvi korak prema razlazu?