DRAŽEN U NETSIMA

Sve je podredio All-Star nastupu, ali je zaobiđen. Zašto?

07.06.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Do 7. lipnja, 20. obljetnice smrti Dražena Petrovića, na tportalu ćete moći svakoga dana pročitati po jednu priču o jednom od najvećih europskih košarkaša svih vremena

U srijedu 23. siječnja 1991. u kišnom i hladnom Portlandu Draženu je 'zasjalo sunce' jer je na njegovo traženje zamijenjen u New Jersey Netse. Tako je napokon dobio pravu priliku koju zbog prejake konkurencije u Portlandu nije mogao dobiti. Kada je Dražen mijenjan u New Jersey Netse, Clyde Drexler mu je u svlačionici rekao: 'Ovo je najbolja stvar koja ti se mogla dogoditi. Portland čini veliku pogrešku i ovo je tvoja šansa da svima pokažeš kakav si igrač.'

Dolaskom u Netse bio je sretan što je napokon dobio toliko željenu minutažu. Bilo mu je drago što ga je Portland mijenjao u klub u kojem će igrati, a samo je žalio za jednim.

'Blazer One', rekao je Dražen. 'Nedostaje mi Blazer One.'

To je superluksuzni avion kojim su košarkaši Portlanda putovali na gostujuće utakmice. Dražen je s Portlandom u rookie sezoni igrao NBA finale (četiri utakmice, prosjek 2,5 koševa) i na taj način postao prvi Europljanin koji je igrao u NBA finalu.

Kada je Dražen došao u Netse, oni su na startnoj poziciji beka šutera imali Reggieja Theusa, ali njemu je na kraju sezone istjecao ugovor. I tu je Dražen vidio svoju priliku. Do kraja sezone odigrao je 43 utakmice (u sve je ušao s klupe) za Netse uz prosjek od 12,6 koševa.

Kada je Dražen došao u Netse, oni su na startnoj poziciji beka šutera imali Reggieja Theusa, ali njemu je na kraju sezone istjecao ugovor. I tu je Dražen vidio svoju priliku. Do kraja sezone odigrao je 43 utakmice (u sve je ušao s klupe) za Netse uz prosjek od 12,6 koševa. Od 7,6 koševa, koliko je zabijao kao rookie, te 10,2 u drugoj sezoni (ukupni prosjek u Portlandu i New Jerseyju) došao je do fantastičnih 20,6 koševa u sezoni 1991/92, njegovoj trećoj i prvoj koju je cijelu odigrao za Netse. Startao je u sve 82 utakmice regularnog dijela sezone i najbolji je strijelac Netsa. Drugi je po postotku trica u ligi (44,4 posto), a odličan je i u postotku šuta (50,8 posto). Te sezone posebno je dobro igrao protiv Boston Celticsa - s njima su Netsi te sezone igrali pet utakmica, dvije su izgubili, a u ta dva poraza Dražen je zabio 16 te 12 koševa. Ali u tri pobjede bio je odličan. Primjerice 15. siječnja 1992. u gostima kod Bostona zabio je 29 koševa uz pet asistencija i dva skoka, a 25. veljače zabio im je 26 koševa uz tri asistencije i tri skoka.

Vjerojatno najbolju utakmice te sezone odigrao je 13. ožujka, kada je na gostovanju kod Celticsa zabio 39 koševa uz četiri asistencije, dva skoka i tri ukradene lopte. Odlično je odigrao i 5. travnja na gostovanju protiv Indiana Pacersa. Netsi su pobijedili 128:120, a Dražen je zabio 38 koševa uz pet asistencija i tri skoka. Bio je i sudionik All-Star vikenda 1992. u Orlandu. Gađao je trice, ali je zapeo u polufinalu. U prvoj rundi četvorica su prošla u polufinale: Craig Hodges – 16 bodova, Jim Les – 15 bodova, Mitch Richmond – 12 bodova i Dražen – 13 bodova. U polufinale se nisu plasirali: Dell Curry – 11 bodova, John Stockton – 11 bodova, Craig Ehlo – 10 bodova i Jeff Hornacek – 7 bodova. U polufinalu je Hodges skupio 15 bodova, Les 20 bodova, Richmond 11, a Dražen samo osam bodova. U finalu je Hodges pobijedio Lesa 16-15 u bodovima. S tog natjecanja datira i famozna fotografija na kojoj 4-godišnji Steph Curry sjedi u naručju tate Della, a blizu njih sjedi Dražen i smije se.

Te sezone Netsi su se nakon šest sušnih godina opet plasirali u play-off. Ali početak te sezone bio je loš - od prvih 25 utakmica izgubili su 18, nakon toga momčad se digla i završila regularni dio s omjerom 40-42. U play-offu su izgubili od Cleveland Cavaliersa u četiri utakmice, 3-1. Dražen je u play-offu opet bio prvi strijelac momčadi s 24,3 koša u prosjeku, a u prvoj je zabio 40 koševa i time postavio rekord Netsa s najviše koševa u jednoj utakmici play-offa. Taj rekord trajao je 14 godina, kada ga je srušio Vince Carter u play-offu 2006. zabivši Miamiju u trećoj utakmici drugog kruga 43 koša. Nakon ispadanja od Clevelanda trener Bill Fitch je dobio otkaz. Generalni trener Netsa Willis Reed za novog trenera je imenovao Chucka Dalyja, bivšeg trenera Detroit Pistonsa, s kojima je dva puta bio NBA prvak.

Pod Dalyjevim vodstvom Netsi su igrali jako dobro, a Dražen sjajno. U posljednjoj Draženovoj NBA sezoni (1992/93) sve je podredio nastupu u All-Star utakmici, ali nažalost nije izabran. All-Star utakmica igrala se 21. veljače 1993. u Salt Lake Cityju, glavnom i najvećem gradu u saveznoj državi Utah. Svake godine navijači biraju startne petorke Istoka i Zapada za All-Star utakmicu, a petorke se objavljuju krajem siječnja. Preostalih sedam rezervi biraju treneri, a rezerve se objavljuju početkom veljače. Kada je 9. veljače 1993. objavljena lista sedmorice rezervi Istoka i Zapada, na njoj se nije našlo Draženovo ime u momčadi Istoka. Zašto ga NBA treneri nisu uvrstili među sedam igrača koji sjede na klupi, ni dan-danas nikome nije jasno.

Kada je 9. veljače 1993. objavljena lista sedmorice rezervi Istoka i Zapada, na njoj se nije našlo Draženovo ime u momčadi Istoka. Zašto ga NBA treneri nisu uvrstili među sedam igrača koji sjede na klupi, ni dan-danas nikome nije jasno.

Dražen je u trenutku objavljivanja rezervi bio deveti strijelac lige s prosjekom od 23,4 koša. U to vrijeme igrao je odličnu košarku; 4. veljače 1993. New Jersey je na domaćem terenu u produžetku pobijedio Seattle SuperSonicse 113:103, Derrick Coleman je za 43 minute zabio 20 koševa uz 22 skoka, a Dražen je odigrao drugu najbolju utakmicu u NBA. Ricky Pierce i Eddie Johnson nisu ga mogli zaustaviti - za 53 minute zabio je 35 koševa, uz pet asistencija i pet osvojenih lopti. Iz igre je šutirao izvanrednih 12-18, trice 4-5, a slobodna bacanja 7-7!

Najbolju utakmicu te sezone odigrao je 24. siječnja 1993. New Jersey je na domaćem terenu pobijedio Houston Rocketse 100:83. Dražen je postigao 44 koša, ujedno svoj rekord karijere u NBA. U drugom poluvremenu je zabio 32 koša, a u posljednjoj četvrtini 25 (uz šut 8-10). Od svih Europljana u NBA povijesti Dražen dijeli treće mjesto s Rikom Smitsom po najvećem broju ubačenih koševa (Smits je 1995. zabio 44 koša) i Pauom Gasolom (2006. zabio 44). Rekorder je Tony Parker (55 koševa 2008), a drugi je Dirk Nowitzki (53 koša 2004). Nepravda je donekle ispravljena 27. svibnja 1993, desetak dana prije tragične pogibije, kada je izabran u treću petorku lige, među 15 najboljih igrača. Te sezone u All-NBA momčadi izabrano je ovih 15 igrača:

PRVA PETORKA
Charles Barkley, Phoenix Suns
Karl Malone, Utah Jazz
Hakeem Olajuwon, Houston Rockets
Michael Jordan, Chicago Bulls
Mark Price, Cleveland Cavaliers

DRUGA PETORKA
Dominique Wilkins, Atlanta Hawks
Larry Johnson, Charlotte Hornets
Patrick Ewing, New York Knicks
John Stockton, Utah Jazz
Joe Dumars, Detroit Pistons

TREĆA PETORKA
Scottie Pippen, Chicago Bulls
Derrick Coleman, New Jersey Nets
David Robinson, San Antonio Spurs
Tim Hardaway, Golden State Warriors
Dražen Petrović, New Jersey Nets

Draženov menadžer Warren LeGarie govori o tome kako je reagirao na vijest da je izabran u treću petorku NBA lige zajedno s Timom Hardawayom, Scottiejem Pippenom, Derrickom Colemanom i Davidom Robinsonom: 'Eksplodirao je kada sam mu rekao. Bio je kao dječak. Bio je to jedan od najljepših trenutaka u njegovom životu.'

Dražen je prvi Europljanin izabran u jednu od tri najbolje petorke lige. Od ostalih Europljana koji su nakon njega izabrani u prvu, drugu ili treću najbolju petorku lige tu su dva Nijemca (Detlef Schrempf i Dirk Nowitzki), Srbin Peđa Stojaković, Francuz Tony Parker i Španjolci, braća Pau i Marc Gasol:

EUROPLJANI – NAJBOLJE NBA PETORKE
Dražen Petrović, New Jersey Nets (treća 1993)
Detlef Schrempf, Seattle SuperSonics (treća 1995)
Dirk Nowitzki, Dallas Mavericks (treća 2001, druga 2002, druga 2003, treća 2004, prva 2005, prva 2006, prva 2007, druga 2008, prva 2009, druga 2010, druga 2011, treća 2012)
Predrag Stojaković, Sacramento Kings (druga 2004)
Tony Parker, San Antonio Spurs (treća 2009, druga 2012, druga 2013)
Pau Gasol, Los Angeles Lakers (treća 2009, treća 2010, druga 2011)
Marc Gasol, Memphis Grizzlies (druga 2013)

Kada su Netsi na domaćem terenu igrali protiv Detroit Pistonsa, zaustavio je Joea Dumarsa, jednog od najboljih bekova šutera u ligi, a Dumars je u toj utakmici ostao bez koša.

Ako gledamo internacionalne igrače izvan Europe koji su birani u jednu od najbolje tri petorke lige, dodajmo kako je to uspjelo samo ovim igračima: Hakeem Olajuwon, Patrick Ewing, Dikembe Mutombo, Steve Nash, Yao Ming, Manu Ginobili, Andrew Bogut i Al Horford. Dodajte još tome ovu maloprije spomenutu šestoricu Europljana i to vam dovoljno pokazuje kakva je Draženova veličina.
Sezonu 1992/93. Dražen je bio najbolji igrač i strijelac Netsa. Ukupno je jedanaesti strijelac lige s prosjekom od 22,3 koša po utakmici. Treći je po postotku trica (44,9 posto), deveti u slobodnim bacanjima (87 posto), odličan i po postotku šuta iz igre (51,8 posto). Dražen je u četvrtoj sezoni vidljivo poboljšao obranu, što je vidljivo i iz članka koji je objavljen u New York Timesu 13. veljače 1993:

'Petrović, 28-godišnjak koji igra svoju četvrtu NBA sezonu u NBA ligi, vodeći je strijelac Netsa s 23,1 košem po utakmici. Često kritiziran zbog loše igre u obrani, pokazao je da je postao mnogo bolji igrač kada je u pitanju obrana. Kada su Netsi na domaćem terenu igrali protiv Detroit Pistonsa, zaustavio je Joea Dumarsa, jednog od najboljih bekova šutera u ligi, a Dumars je u toj utakmici ostao bez koša.'

Draženov sjajan prosjek od 22,3 koša po utakmici u regularnom dijelu pokvaren je prosjekom u play-offu: u pet utakmica play-offa 1993. imao je prosjek od samo 15,6 koševa, ali to je i razumljivo jer nije bio 100 posto spreman. Dražen je 22. ožujka 1993. u sudaru s igračem Washington Bulletsa (današnji Wizardsi) LaBradfordom Smithom ozlijedio ligamente lijevog koljena i zbog toga nije igrao gotovo mjesec dana. Kad se i vratio šest utakmica prije kraja regularnog dijela, to nije bio onaj stari Dražen prije ozljede. Trebao je još neko vrijeme pauzirati nakon te ozljede, ali se vratio prije vremena, što dovoljno govori o njegovoj želji za igranjem.

Za kraj izvanredna izjava trenera Chucka Dalyja: 'Nisam nikada trenirao igrača, osim možda Dennisa Rodmana, koji je tako marljivo i naporno trenirao kao Dražen.'