nakon 30 godina rada

Sutkinja podnijela ostavku jer je transrodnoj osobi dopušteno natjecanje: To je muško tijelo koje pliva protiv ženskog

27.12.2021 u 08:09

Bionic
Reading

Dužnosnica Američkog plivačkog saveza Cynthia Millen podnijela je ostavku nakon više od 30 godina rada u USA Swimmingu, u znak protesta zbog sudjelovanja transrodnih osoba na plivačkim natjecanjima

Millen je trebala suditi na jednom natjecanju, međutim podnijela je ostavku nakon što je transrodnoj osobi dopušteno natjecanje u ženskom plivanju rekavši da ne može podržati sport koji dopušta 'biološkim muškarcima' da se natječu uz žene.

Povukla se nakon što je 22-godišnjoj transrodnoj plivačici Lii Thomas dozvoljen nastup kao dijelu ženskog plivačkog tima Sveučilišta Pennsylvania.

Will Thomas se tri godine natjecao u muškoj konkurenciji, prije nego što je ove godine prešao u žensku. Trenutačno drži prvo mjesto na NCAA ljestvici na 200 metara i 500 metara slobodno za žene.

'Ne želim biti kritična prema Lii Thomas, što god da se događa, Lia je dijete Božje, dragocjena osoba, ali tijela plivaju protiv tijela. To je muško tijelo koje pliva protiv ženskog, a to muško tijelo nikada se ne može promijeniti. To muško tijelo uvijek će biti muško tijelo', napisala je Millen u pismu za USA Swimming, a prenosi Washington Times.

Prema pravilima National Collegiate Athletic Associationa (NCAA), Thomas je dopušteno natjecati se u ženskim disciplinama jer je završila potrebnu jednogodišnju terapiju testosteronom.

'Sve pošteno u plivanju je uništeno. Rekla sam svojim kolegama dužnosnicima da više ne mogu sudjelovati u sportu koji dopušta biološkim muškarcima da se natječu protiv žena', dodala je Millen.