GARANCIJA USPJEHA

Šurjak: Ivić je bio jedan od najboljih na svijetu

24.06.2011 u 19:11

Bionic
Reading

Vijest o smrti Tomislava Ivića Hrvatskom je odjeknula poput tužne detonacije. Nogometnom vizionaru s istaknutom ljudskom crtom poslušnost je otkazalo srce. Srce o kojemu će se pričati dok je nogometa i njegovog Splita

Ivić je donio revoluciju u hrvatski nogomet i nogomet bivše države. Tijekom sedamdesetih na naše je prostore uveo takozvani totalni nogomet i od Hajduka stvorio instituciju europskih razmjera.

'Da su me slušali i dali mi još dvije godine, uvjeravam vas da bih na Poljud donio naslov europskog prvaka', rekao je u jednom od zadnjih intervjua za Dalmacijanews.com gospodin Ivić, a on nije bio blefer.

Jedan od velikih Hajdukovih igrača koji svoju slavnu priču prvenstveno može zahvaliti šjor Ivanu je i Ivica Šurjak.

'Prošli smo zajedno rad i u juniorima i u seniorima, jedan lipi put. Osvajali smo naslove u obje konkurencije i nemojte misliti da pretjerujem kada kažem da je Ivić bio jedan od najboljih trenera na svijetu', kaže žalosni Šurjak.

Iz Hajduka je prešao u redove tada iznimno moćnog Ajaxa. Tražio se nasljednik velikog Rinusa Michelsa i nizozemska velesila pozvala je pedantnog Splićanina.

'Kako ne, radio je on u mnogim velikim sredinama. Čovjek je bio garancija rezultata, znao je kako se osvajaju trofeji', prisjeća se Šurjak.

Već dva tjedna nakon dolaska u seniore Hajduka upisao je prvi kup i uzeli su ih pet u nizu. Usput još i tri prvenstva, a Ivić je pokale osvajao u još šest zemalja. Ukupno 16 trofeja.

'Da, ništa od toga nije bilo slučajno. On je živija za balun. Crtao bi nam sve utakmice kako ćemo igrati, puno je pričao s igračima i uvijek je protivniku spremio neko iznenađenje. Kup je natjecanje koje vas je svake godine odvodilo u Skoplje, Niš i takva mjesta, a mi smo nanizali više od 40 pobjeda u kupu', objašnjava Šurjak.

'Istaknite, molim vas, zbog mlađih, da šjor Ivan nije bio samo velik trener, već i velik čovjek. Ovo je snažan udarac za mene i sve koji smo imali privilegiju raditi s njim. Znao sam da je bolestan, nisam znao da je tako teško...'

Hajduk je i prije bio velik, ali Ivić ga je učinio grandioznim