SINOVČIĆ PRESKOČIO ČESTITKE

Šuker predsjednik, Štimcu ekspresno skinuta suspenzija

05.07.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Davor Šuker i službeno je postao novi predsjednik HNS-a, a zanimljivo je kako je Igoru Štimcu ekspresno skinuta suspenzija pa tako više nema nikakve administrativne smetnje da postane novi izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske

'Izvještavam da sam se odlučio povući s funkcije predsjednika HNS-a nakon Eura i sazivam skupštinu saveza za 5. srpnja', rekao je Vlatko Marković u svibnju i na taj način se nakon skoro 14 godina predsjednikovanja Savezom - odlučio povući. Doduše, ne svojevoljno već su ga na to 'natjerali' ministar Jovanović, ali i njegovi 'savjetnici, prvenstveno Zdravko Mamić

A danas je taj famozni - 5. srpnja. Skupštinari, koji su u prosincu 2010. dali podršku Markoviću, ali i za jedan glas pobijedili Igora Štimca, okupili su se u zagrebčakom hotelu Westin, kako bi - jednoglasno - izabrali Markovićeva nasljednika - Davora Šukera. Od kojeg ministar Željko Jovanović očekuje da ne bude samo - marioneta.

Županijski nogometni savezi proveli bi proceduru da podrže jednog ili dva kandidata koji bi se prijavili komisiji HNS-a radi provođenja izbora za novog predsjednika.

Ako bi u predizbornoj fazi više od deset kandidata dobilo potporu, automatski bi ostao samo jedan kandidat i izbori u srpnju ne bi bili ni nalik onim prosinačkim 2010. godine, kada su se navodno glasovi i kupovali. Također, postoji mogućnost da svi županijski savezi predlože jednog, odnosno istog kandidata, što bi za novo vodstvo HNS-a bilo još jednostavnije. Zato jer Šuker uoči Eura obilazio županijske saveze - i dobivao jednogalsnu potporu.

'Interes Davora Šukera i mene (op. a. - Damira Vrbanovića, kao izvršnog predsjednika) jest da napravimo pomirbu i smanjimo tenzije između sjevera i juga, pa će jedna od točaka dnevnog reda biti i ukidanje suspenzija, odnosno kazni svim onim bivšim članovima skupštine koji su u proljeće prošle godine sazvali svoju, paralelnu skupštinu i nakon koje im je legalno vodstvo saveza izreklo suspenzije. Želimo svima dati novu priliku za boljitak hrvatskog nogometa', pojasnio je Vrbanović u razgovoru za tportal.hr, ćime je potvrđeno i da će Igor Štimac - već danas - postati novi izbornik.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Tijek događaja na Skupštinipratite iz minute u minutu

13.27 h - Dodajmo kako molba Tomislava Jurjevića nije usvojena te mu ostaje suspenzija. Nikola Galić i Zvonko Gelo - njihove su molbe odbačene kao preuranjene, a isto vrijedi i za molbu Davora Daraboša, Dražena Zebića te Željka Mihalja.

Na kraju se obratio predsjednik Udruge prvoligaša Komen:
'Svjesni smo problema, ali i mogućnosti. Otvoriti dijalog s resornim ministarstvom, ali i pružateljem TV prava. Otvorit ćemo dijalog na svim razinama i u subotu ćemo razgovarati o temeljima lige, prvenstveno o vraćanju povjerenja u hrvatsku nogometnu ligu. Na tom sastanku očekujem i ministra i njegova zamjenika. Profesionalni nogomet u Hrvatskoj ima budućnost', kazao je Komen.


13.12 h –
Usvojena je molba o slobodi daljnjeg odsluživanja kazne Igoru Štimcu i sada je jasno kako Štimac ima i pravnu mogućnost postati izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske.

13.11 h -
Nakon odslužene više od polovice kazne - komisija predlaže da se usvoje molbe za svih 21 kažnjenog.

13.08 h –
Uslijedila je točka dnevnog reda o ukidanju suspenzija. Skupština saveza na temelju disciplinskog pravilnika donosi odluku da se izrečena kazna donijela svoju odgovornu svrsishodnost. Komisija je primila 21 molbu za ublažavanjem kazni ili ukratko svi koji su pod Štimcem organizirali tzv. 'ilegalnu skupštinu (kršenje kodeksa).

13.00 h -
Nakon što je predložen te jednoglasno izabran Vrbanović je kazao:
'Počašćen sam i dirnut zbog jednoglasnog imenovanja na funkciju koja će objedinjavati nekoliko funkcija Saveza. Ujedinili smo nogometnu obitelj, izabrali Šukera i okrenuli novu stranicu. Svjestan sam svoje funkcije, ali i stanja u hrvatskom nogometu. Svi znamo da je danas svima teško, posebice financiranje. Novo vodstvo će novim potezima znati odgovoriti izazovima. Zahvaljujem Vlatku Markoviću na svemu što je dobro učinio, a ono što nije - opraštamo mu. I Davoru Šukeru nudim bezrezervnu potporu u suradnju i siguran sam da ćemo dobro surađivati', kazao je Vrbanović.Povodom 100-godišnjice Saveza te 70 godina od prve utakmice - 15. kolovoza na rasporedu je utakmica protiv Švicarske.

12.54 h -
Opet Šuker na bini -i predlaže da se Ante Kulušić i Ante Vučemilović imenuju za dopredsjednike -
potvrđeni i izabrani - jednoglasno.

13.00 h –
Davor Šuker je za Izvršnog predsjednika HNS-a predložio Damira Vrbanovića. Prije toga jednoglasno je prihvaćena promjena Statuta te je uvedena nova funkcija na koju je imenovan Damir Vrbanović.

12.50 h –
Službeno su izabrani članovi Izvršnog odbora HNS-a. Glasovalo je ukupno 46 birača i svi su glasovi važeći.
Novi članovi IO-a su: Božo Galić, Nenad Horvatić, Robert Markulin i Ante Vučemilović-Šimunović

12.05 h –
nakon što su Šuker i Marković razmijenili darove, uz asistenciju Ivančice Sudac, Marković je dobio i posebnu zastavicu s tekstom povelje.
Dodajmo još kako je prihvaćena ostavka Josipa Friščića kao člana Izvršnog odbora.Nakon što je završilo glasovanje za izbor dopunskih članova IO-a i dopredsjednika jedini koji se nije našao među čestitarima Markoviću i Šukeru, od predstavnika svih županijskih saveza - bio je Reno Sinovčić. Podsjećamo kako je Sinovčić od početka bio uz nesuđenog predsjednika HNS-a Igora Štimca koji se spominje posljednjih dana kao sigurni novi izbornik.

12.02 h - František Laurentz
, predstavnik Uefe, održao je očekivano govor:
'Osobno i u ime Michela Platinija iskreno čestitam Šukeru na imenovanju za predsjednika HNS-a. Dragi Davore, preuzeo si Savez koji je jedan od najeminentnijih u Europi, s velikim uspjesima, a to je velika obveza i želim da s njima nastavite. Želim da problema, kojih u nogometu ima, bude kod vas što manje. Mogu potvrditi da možete računati na potporu Uefe. Dakako, računajte i na moju pomoć jer smo zaduženi za suradnju sa HNS-om, Davore, sretno!', kazao je Laurentzdodavši:

'Dragi prijatelji, u svoje i Platinijevo ime zahvaljujem i Vlatku Markoviću. Naša podrška je zajednička: Dragi Vlatko, ostaješ velika osobnost hrvatskog i europskog nogometa, bio si veliki igrač i veliki trener, ali bio si i jesi dobar i ispravan čovjek, koji se držao svojih riječi i obećanja. Za nas si čovjek s velikom karizmom. Dragi Vlatko, tvoji prijatelji su te izabrali za počasnog predsjednika i time su pokazali svoje poštovanje i čast.U ime Platinija, želim još jednom zahvaliti za sve što si učinio za hrvatski i europski nogomet. Cijenimo nogomet koji je pod tvojim vodstvom napravio ogromne rezultate, a gospodin Platini će vam uručiti poklon pred cijelom europskom nogometno obitelji. Dobro zdravlje, i puno sreće u društvenom životu', završio je Laurentz.

11.58 h –
Vlatko Marković izabran je za počasnog predsjednika HNS-a. po prvi puta u 100 godina Saveza dogodilo se da netko dobije ovakvo priznanje.


Marković: Ne žalim ni za čim!



11.56 h
– Šuker je u dugom govoru spoemenuo i predsjednika RH Ivu Josipovića:

'Predsjednika RH i Vlade upoznat ćemo s našim potezima kako da spriječimo narušavanje ugleda u svijetu. Popularnost uspjeha i nogometa moramo staviti i u korist države. Sretan što sam pomirio sjever i jug i želim reći kako ćemo vratiti vjeru u nogomet i suđenje. Moja misija su pobjede, a moj program je i vaš program. Moja vrata su svima otvorena za rješavanje svih problema'.

11.50 h
– Novi predsjednik HNS-a Davor Šuker obratio se okupljenima riječima:

'Dragi sportski prijatelji, ne želim skrivati zadovoljstvo i zahvaljujem na povjerenju. Zahvalan sam svim navijačima koji su hrabrili naše nogometaše na Euru, ali i onima koji su tu od početaka neovisnosti Ćiri i Mikši, Vedrišu, Brodarcu, bivšim izbornicima, ...Ćiri, Joziću, Poklepoviću i stalima', kazao je Šuker dodavši:

'Posebno zahvaljujem Vlatku Markoviću što mi je bio trener, izbornik i predsjednik, čovjeku koji je nogomet učinio materijalno neovisnim, ali i činjenici da su naši članovi djelatnici Uefe te da odgovaramo novim izazovima. Trudit ću se da ga dostojno zamijenim i pratim u radu.'

11.49 h
– Završeno je glasovanje.
'Čestitamo Davoru Šukeru', kazao je Srebrić nakon čega je uslijedilo čestitanje 'zlatnoj kopački' iz 1998.

11.42 h
– Vlatko Marković je nakon što je održao govor i službeno podnio ostavku koja je prihvaćena, a izborna komisija potvrdila je kako ima samo jednog kandidata – Davora Šukera. Slijedi javno glasovanje

11.25 h
- Nakon uvodnog govora Vlatka Markovića, riječ je uzeo Petar Skansi koji je pozdravio skupštinare.

'Nogomet je perjanica hrvatskog sporta. Molim vas da pazite na sve dijelove koji čine ovaj sport, posebice na trenersku struku te vas pozivam da pomognete i ostalim sportovima koji trenutno ne stoje najbolje'. Na Skupštini je nazočan i izaslanik Uefe František Laurinec

11.14 h – Kao što se i očekivalo nakon uvodnih riječi glavnog tajnika Zorislava Srebrića riječ je uzeo Vlatko Marković koji je pozdravio sve nazočne u dvorani.

'Moram reći kako smo iznimno ponosni na sve što smo napravili na Euru te na narod koji smo učinili ponosnim'

Uoči skupštine nekoliko riječi kazao je novinarima uvijek zanimljiv Reno Sinovčić:

10.55
- 'Mogu vam reći kako ću glasati za Šukera, a svoj glas dajem mu u dobroj vjeri. Iskreno, nadam se da će se uspjeti othrvati znate već kome… ako ne uspije onda ćemo na zimu imati novu frku', kazao je Sinovčić.

10.40 h
- Prije početka Skupštine naišli smo na, sada već bivšeg predsjednika HNS-a Vlatka Markovića koji je rekao riječ dvije o nasljedniku.

'Davor Šuker je bio vrhunski nogometaš i intelektualac, ne zaboravite upravo sam ga ja pratio i tražio da ga se angažira. Gdje god je radio u svijetu, ostavio je traga i želim mu puno sreće u nastavku karijere', rekao je Marković, a na pitanje što misli o Bilićevom nasljedniku, a to bi trebao biti Igor Štimac, Marković je tek rekao.

'Slavena i njegovu grupu biti će izuzetno teško zamijeniti. Slaven je osim što je odličan čovjek, vrhunski intelektualac i čovjek s fakultetom, a sa svojom momčadi bio je treća reprezentacija Eura jer vidite da su u finalu igrale reprezentacije iz naše skupine'.

Na opetovano pitanje o Štimcu, rekao je.

'Tek ga se treba odabrati… U stvari nemam ništa reći na tu temu'.