IZVRŠNI ODBOR HNS-A

Šuker odlučio: Štimac je bivši, Niko Kovač novi izbornik!

16.10.2013 u 11:45

Bionic
Reading

Nakon što je Igor Štimac, ali samo iz moralnog razloga, kako je kazao, ponudio ostavku, IO HNS-a nakon sjednice koja se odužila na dva i pol sata donio je jednoglasnu odluku da u dodatnim kvalifikacijama za SP 2014. reprezentaciju neće voditi Igor Štimac; novi v.d. izbornik je Niko Kovač. Tako je novinarima objavio predsjenik HNS-a Davor Šuker

Sjednica Izvršnog odbora HNS-a, koja je potrajala puno duže od očekivanog, donijela je odgovor na pitanje je li Štimac bivši izbornik. Predsjednik HNS-a Davor Šuker umoran je sjeo pred novinare i kazao:

'Odluka IO-a je bila jednoglasna i svi smo se složili da je Niko Kovač idealan izbor. To je važna poruka. Žao mi je zbog Štimca, ali moramo misliti na reprezentaciju. Zbog loših rezultata i igara koje nisu bile na nivou koji se očekuje od ove reprezentacije, bili smo prisiljeni na ovaj potez. HNS brine o svom poslu', kazao je Šuker.

Nakon priopćenja uslijedilo je nekoliko pitanja Šukeru, uz dodatak da na ona 'škakljiva' nije želio odgovoriti.
Zar nitko ne smije smijeniti Zdravka Mamića koji je na mjesto izbornika postavio Štimca?

'Ne bih o tome. Ne bih se vraćao u povijest'

Jeste li i vi odgovorni za neuspjeh reprezentacije?

'Ako smo donijeli odluku u pet ujutro, mislim da sam dokazao odgovornost. Niko Kovač izabran je jednoglasno, nije ni imao protukandidata.'

Može li se očekivati vaša ostavka ako ne odemo na SP?

'Nisam odlučivao o izboru igrača, pa nema razloga za mojom ostavkom. Davor Šuker će za svoj posao odgovarati na idućim izborima za predsjednika HNS-a', odgovorio je Šuker u trećem licu.

Zašto je baš Niko Kovač bio najizgledniji kandidat za izbornika?

'Niko je bivši kapetan hrvatske vrste, ginuo je za Hrvatsku, a kao izbornik U-21 reprezentacije ostvario je odlične rezultate.'

Kakve su obveze HNS-a prema Igoru Štimcu?

'Želim da se rastanemo kao ljudi, imamo obaveza i nadam se da ćemo to riješiti.'


Još nije imenovan izbornik mlade reprezentacije, tko će nasljediti Niku Kovača?

'Kovač je djelatnik Saveza, to ćemo riješiti i donijeli odluku ubrzo.'

Dodajmo još da su Dejan Lovren i Ivan Strinić kažnjeni svaki sa 20.000 eura zbog svađe na terenu.Podsjetimo, iza hrvatske nogometne reprezentacije najlošije su kvalifikacije. Tek nešto više od 50 posto osvojenih bodova, tri poraza, mizerna gol razlika... No, na sreću svih hrvatskih navijača, još uvijek nije sve izgubljeno te će Hrvatska igrati u dodatnim kvalifikacijama.

Tako će Modrića, Srnu, Mandžukića i ostale u dodatnim kvalifikacijama za SP 2014. voditi Niko Kovač - jubilarni deseti izbornik Hrvatske. Protiv koga će igrati Hrvatska u dodatnim kvalifikacijama? Na drugo pitanje odgovor ćemo dobiti u ponedjeljak, nakon ždrijeba u Zürichu; mogući suparnici su Francuska, Švedska, Rumunjska i Island. Utakmice dodatnih kvalifikacija, koje bi Hrvatsku mogle odvesti u Brazil, na rasporedu su 15. i 19. studenog.

Dodajmo još da su dosad Hrvatsku vodili redom: Dražan Jerković, Stanko Poklepović, Vlatko Marković, Miroslav Blažević, Mirko Jozić, Otto Barić, Zlatko Kranjčar, Slaven Bilić i Igor Štimac. Hoće li v.d. Niko Kovač i nakon dodatnih kvalifikacija ostati na klupi?

292670,292702,292667,292684