HNS SE OGLASIO

Šuker o 'slučaju Šimunić': Neprimjerena gesta

22.11.2013 u 15:33

Bionic
Reading

Nakon što je nizozemski sudac Kuipers označio kraj utakmice i Hrvatima omogućio slavlje nakon pobjede nad Islandom i plasmana na SP veliki kamen sa srca pao je i predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru. Jer ne samo da je pogodio postavljanjem Nike Kovača na mjesto Igora Štimca, Šuker će ovim plasmanom na SP donijeti i potrebnu financijsku stabilnost Savezu koja je bila načeta posljednjih mjeseci

Na početku presice glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak predstavio je redizajnirani portal HNS-a te tzv. respnonsy site prilagođen za sve medije, laptope i mobitele, a s obiljem statistika te praćenjem rezultata MAXtv Prve i Druge HNL. Nakon toga na red je došao predsjednik HNS-a Davor Šuker, a odmah na početku upućeno mu je pitanje kakav je njihov stav o 'slučaju Šimunić'.

'Zahvaljujem svim novinarima koji su došli u velikom broju i hvala vam na podršci. To su goruća pitanja... To je bila neprimjerena sportska gesta. Ja sam bio s Platinijem u četvrtak, no ipak ću riječ o svemu prepustiti pravniku Vrbanoviću', kazao je Šuker.

O mogućoj kazni izvršni direktor HNS-a Vrbanović je kazao:

'Užasno mi je žao što otvaramo ovu temu. Kao prvo bih zahvalio svima koji su nam ovih dana poslali poruke podrške. Nakon svih mina došli smo na smotru koju smo zaslužili, vratili smo kult reprezentaciji, vratili smo osmijeh na lica navijača. Stav HNS-a oko Šimunića, koji je fenomenalan igrač, jest da je to neprimjereno ponašanje, a njegov potez sramotan. Žao mi što je to zasjenilo pobjedu, ali ljudski je griješiti', kazao je Vrbanović dodavši:

'Žao mi je što se srušila lavina na našeg igrača, jer sigurno nije htio pozivati na ustaštvo. Jako emotivno je proživio sve ove komentare. Nitko nije pomislio da bi potaknuo nekoga na razmišljanje o tome.'

'Prema tome, HNS je odmah odlučio pozabaviti se tom temom. Postoje propisi, a njihova je širina velika... Treba gledati kontekst u kojem se to dogodilo - vruće glave, neposredno nakon utakmice uzvikivao je nešto što se uzvikivalo za vrijeme utakmice. Sve će se uzeti u obzir i donijet će se odgovarajuća odluka', kazao je mirnim glasom Vrbanović.

'Zapamtite Vukovar' - zabranjen; Vukovar na ćirilici - ne?!

U Beogradu je spaljena hrvatska zastava i svašta nam se vikalo. Vukovar je sjećanje na sve žrtve, poseban dan i tražili smo minutu šutnje, ali delegat se uplašio… To smo njegovo razmišljanje prihvatili i maknuli smo taj transparent. Transparent je zasmetao Fareu, kad već pitate.


Na pitanje hoće li FIFA kazniti Šimunića, kazao je:

'FIFA je od nas zatražila službeno priopćenje i to je sve. Sada spuštamo loptu za zeleni stol i okrećemo se ždrijebu u Brazilu.'

Na pitanje zašto je skinut transparent 'Zapamtite Vukovar', a u Beogradu je transparent 'Vukovar', napisan ćirilicom, bio dopušten, Vrbanović je kazao:

'Izvrsno pitanje. Svi smo emotivno doživjeli Vukovar, a ja mogu dozvoliti da to delegat nije tako doživio. Moramo se zabrinuti za takve slučajeve. U Beogradu je spaljena hrvatska zastava i svašta nam se vikalo. Vukovar je sjećanje na sve žrtve, poseban dan i tražili smo minutu šutnje, ali delegat se uplašio… To smo njegovo razmišljanje prihvatili i maknuli smo taj transparent. Transparent je zasmetao Fareu, kad već pitate. Također, Fare je Fifi poslao prijavu i za Šimunića, iako su rekli da nisu'.

Press konferencija HNS-a


O plasmanu na SP Šuker je još kazao:

'Vrlo je bitno za Savez, hrvatsku, navijače, ekonomiju i općenito... Zahvala Islandu i predsjedniku njihova Saveza, jer unatoč hladnom vremenu i mokrom terenu uspjeli su stvoriti uvjete da odigramo utakmicu. '

Zanimljiv detalj Šuker je otkrio rekavši kako je proživljavao odlučujuću utakmicu u Zagrebu.

'Najteži trenutak bio mi je prije Islanda u Zagrebu pa sam, iako inače ne pijem, popio tekilu.'

Presica se malo oduljila pa je tako Šuker nekoliko riječi kazao i o novom stadionu koji mu je velika želja:

'Od Univerzijade 1987. nismo dobili nove stadione. Tražit ću da se sve utakmice igraju u 18 sati, a uz to iduće godine sigurno idemo u investiranje u kamp. Sredstva imamo, pa neka se svi naši pripremaju u Hrvatskoj. Molim sve da nam i država pomogne da napravimo i pravi stadion. Nadam se da ćemo imati krov nad glavom sljedeće godine - pa mi se zbog nedostatka stadiona ne možemo prijaviti ni za jedan Superkup.'

Kada je novac koji će HNS zaraditi plasmanom na SP u pitanju, predsjednik Davor Šuker je kazao: 'Nadam se da neće biti iskrivljenih pitanja o toj temi. Dakle premija se dijeli tako da 60 posto ide Savezu, a 40 posto ide igračima i stožeru. Od tih 40 posto u omjeru 80/20 premiju dijele igrači i stožer', kazao je Šuker.

Bivši izbornik Igor Štimac također će dobiti dio od premije…

'Morat ćemo svi zajedno sjesti jer je Štimac bio izbornik i pronaći rješenje da igrači i stručni stožer podijele premiju', kazao je Šuker dodavši kako je nakon pobjede nad Islandom i plasmanom već isplaćeno milijun eura premija. Dodao je i da je dogovor da za pobjedu svaki igrač dobije po 5000 eura.

Nakon dijela o Šimuniću i novcu stigle su na red sportske teme. Jedno od pitanja bilo je želi li reprezentaciju BiH u skupini?

'Ne želim BiH u skupini jer dosta nam je tih sudbonosnih utakmica, kakva je bila i ona sa Srbijom. Želio bih da dobijemo skupinu što južnije, jer bio sam tamo na Kupu konfederacija pa znam kakve su kiše. Teško je tada izaći na teren.'

Sve je zanimalo protiv koga je Hrvatska dogovorila prijateljske utakmice.

'Znate da smo već dogovorili Meksiko, Japan i Kanadu. Razgovarao sam s Nikom, imamo opcije kao što su Nizozemska i Švicarska, tako da nećemo imati problema, ali vidjet ćemo još kalendar natjecanja. Opcija je da pred odlazak u Brazil, prije nego poletimo, odigramo neku utakmicu. Niko bi volio da igramo u Europi, ali to je sve na izborniku. Ići ćemo utakmicu po utakmicu kao 1998. godine.'

'Od danas, ako je bilo nekih ratnih sjekira, zakopajmo ih i zaboravimo. Želja mi je da u Brazilu budemo pravi sportaši', završio je Šuker.Bilo je govora i o kazni Mariju Mandžukiću zbog crvenog kartona:

'Otvorili su disciplinski postupak. Trebao bi dobiti samo jednu utakmicu kazne', kratko je kazao Šuker.