ne ponovilo se

Suigrači mu oprostili, ali i dodali: Puknuo je u krivom trenutku, a kroz taj proces možeš rasti i razviti se u velikog čovjeka

14.04.2020 u 17:16

Bionic
Reading

Iako će za koji mjesec proći već pune dvije godine od veličanstvenog uspjeha hrvatskih nogometaša, koji su na SP-u u Rusiji osvojili srebrno odličje, emocije koje se vežu uz taj uspjeh još su uvijek jake, posebne. A neke priče koje su čimbenici tog sportskog čuda ispričali u emisiji Junaci našeg doba zaslužuju posebnu pozornost

Hrvatska i dan danas s velikim se ponosom sjeća ljeta 2018. godine, kada su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić, Domagoj Vida, Danijel Subašić, Andrej Kramarić, Marcelo Brozović i ostatak hrvatske nogometne reprezentacije, bili hit svjetskog prvenstva i stigli do finala.

I s toga nije ni čudo da se svaka emisija ili dokumentarni film o tom uspjehu prate s velikom pozornošću. Tako je i s drugom epizodom serijala Junaci našeg doba, u kojem su Vedran Ćorluka, Milan Badelj, Ivan Perišić i izbornik Dalić, komentirali utakmice po skupini, ali i jedini negativni događaj s tog turnira, odnosno izbacivanje Nikole Kalinića iz reprezentacije.

Dogodilo se to nakon prve utakmice u skupini i pobjede nad Nigerijom.

'Odlučio sam krenuti s četiri napadača. Bod nam nije donosio ništa, a poraz bi nas izbacio van. Trebala nam je pobjeda. U špici je bio Kramarić, na krilima Rebić i Perišić, a ulogu drugog napadača povjerio sam Mandžukiću. Trebao mi je uz Kramu borbeni tip koji grize i tako sam odluku objasnio igračima. Kalinić se zagrijavao, ali nije htio ući u igru. Trebao je igrati u drugom poluvremenu. Istu stvar napravio je protiv Brazila u pripremnoj utakmici za SP, a ponovilo se i na treningu nakon Nigerije. Nisam imao izbora i poslao sam ga kući. Ni danas nisam sretan ni ponosan zbog te odluke', objasnio je svoju odluku izbornik Zlatko Dalić.

Vedran Ćorluka također nije bio u prvih jedanaest, izbornik se odlučio za stoperski dvojac Vida – Lovren.

'Kalinića mogu razumjeti, ali eskaliralo je u najgorem trenutku i za njega i za nas. On je fenomenalan momak i bit će uvijek naš prijatelj. Nakupilo mu se kroz sve ove godine puno toga, deset godina ulazio je po deset minuta. Kale zna da je pogriješio i mi smo toga bili svjesni i jako mi je žao da nismo uspjeli ugasiti taj problem, a bilo je prilike. Zaslužio je biti dio ove priče zbog svog doprinosa reprezentaciji i zbog golova Grčkoj koji su nam omogućili da dođemo do Rusije', bile su riječi Vedrana Ćorluke, dok je o cijelom slučaju svoj komentar dao i Ivan Perišić.

Poznajem ga dvadeset godina, skupa smo igrali u Hajduku. Jako mi je žao, znam kakav je igrač i koliko je propatio u reprezentaciji. Jednostavno je puknuo u krivom trenutku'.

'Nogomet je kolektivna igra. Možeš biti ljutit jer ne igraš, ali moraš pokazati poštovanje prema onome tko igra. Normalno je da se ne možeš jednako veseliti svom pogotku kao kada ga zabije netko drugi, ali kroz taj proces možeš rasti i razviti se u velikog čovjeka', bio je komenatr Milana Badelja na cjelokupnu situaciju.