spriječen teroristički napad

Sudionici Bečkog maratona nisu bili ni svjesni kakva im je opasnost prijetila; petorica Iračana spremala su im masakr...

14.06.2022 u 13:56

Bionic
Reading

Bečki maraton u travnju ove godine bio je meta terorističkog napada po uzoru na bombaški napad na Bostonskom maratonu 2013. godine, ali je teroristička ćelija u Austriji otkrivena na vrijeme, tvrdi list Kronen Zeitung.

Austrijski savezni ured za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma otkrio je navodnu ćeliju Islamske države (IS) u Austriji koja je povezana s planovima za napad na velike događaje u Europi.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list navodi dosad poznate detalje navodne takozvane terorističke operacije Treatment, koju su planirali pripadnici navodne ćelije u Austriji.

Bila je to operacija IS-a da osveti smrt svog vođe Abu Ibrahima Al Hashimija, koji je ubijen od strane američkih specijalaca u veljači ove godine u svom skrovištu na sjeverozapadu Sirije, navodi Kronen Zeitung.

Prema pisanju lista, u ovoj skupini je bilo pet Iračana, a predvodnik je Iračanin koji je imao zaštićeni status, a koji je u Austriju došao tijekom migrantske krize 2015. godine.

Po uzoru na bostonsko krvoproliće, na kojem su dvije bombe usmrtile tri, a ozlijedila oko 300 osoba, ova ćelija namjeravala je postaviti bombu na cilj Bečkog maratona koji se održao 24. travnja.

Austrijske vlasti pojačale su pozornost nakon događaja u studenom 2020., kada je Austrijanac albanskog podrijetla izveo teroristički napad u Beču, ubivši četiri osobe, a ranivši više od 20.