NIJE MU TO TREBALO

Nepromišljeni istup ugrozio mu nastup u finalu SP-a, Uefa je donijela odluku

02.06.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Poljak Szymon Marciniak spada u najbolje Fifine i Uefine suce, zbog čega je dijelio pravdu i na SP-u u Katru, između Argentine i Francuske. Osim toga, sudio je i neke od najvećih derbija u Ligi prvaka, a upravo su njemu namjeravali dodijeliti finale Lige prvaka između Manchester Citya i Intera.

Szymon Marciniak sudjelovao je i govorio u Poljskoj na političkom skupu zajedno s političarem Slawomirom Mentzenom, poznatom po homofobnim i antisemitskim stajalištima.

S toga se u ovaj slučaj i uključila Uefa, koja je protiv svih oblika rasizma i govora mržnje.

'Uefa je marljivo istražila optužbe vezane uz sudjelovanje Szymona Marciniaka na događaju organiziranom u Katowicama 29. svibnja 2023. Ove optužbe Uefa i cijela nogometna zajednica shvaćaju s najvećom ozbiljnošću jer nedvosmisleno odbacujemo vrijednosti koje promiče skupina povezana s ovom konferencijom. Jučer smo se obvezali prikupiti sve relevantne informacije i zatražili hitno pojašnjenje po ovom pitanju. Nakon provedenog temeljitog pregleda, primili smo izjavu g. Marciniaka u kojoj se izražava njegova najdublja isprika i daje pojašnjenje u vezi s njegovom umiješanošću u događaj. Vjerujemo da je ključno podijeliti njegovu izjavu kako bismo riješili zabrinutosti i osigurali transparentnost', navodi krovna europska nogometna organizacija.

Podsjetimo, udruga 'Nikad više', prva je pokrenula ovu akciju, to jest da se Marciniaka 'nauči pameti'.

'Marciniak je prisustvovao nedavnom događaju koji je organizirao čelnik poljske krajnje desnice Slawomir Mentzen, poznat po svom sloganu u pet točaka: Mi smo protiv Židova, homoseksualaca, pobačaja, poreza i Europske unije. Stranka je poznata po svom ekstremnom stavu prema nacionalnim manjinama, migrantima i izbjeglicama, LGBT osobama i pravima žena',piše u priopćenju udruge 'Nikad više' koja od Marciniaka traži da se udalji od aktivnosti kontroverzne stranke.

U novom Uefino priopćenju ipak je potvrđeno kako će Marciniak suditi finale Lige prvaka nakon što se ispričao zbog sudjelovanja u događaju povezanom s ekstremno desničarskim pokretom.

'Želim izraziti svoje najdublje isprike zbog svoje umiješanosti i bilo kakve nevolje ili štete koju je to moglo uzrokovati', rekao je Marciniak.

'Nakon razmišljanja i daljnje istrage, postalo je očito da sam bio ozbiljno doveden u zabludu i potpuno nesvjestan prave prirode i povezanosti predmetnog događaja. Nisam znao da je to povezan s poljskim ekstremno desničarskim pokretom. Da sam bio svjestan te činjenice, kategorički bih odbio poziv'.