TUŽNA SUDBINA

Strašne tragedije; ovo su avionske nesreće u kojima su poginuli sportaši

29.11.2016 u 09:24

Bionic
Reading

Svijet je zadesila nova avionska nesreća s tragičnim posljedicama u kojoj su žrtve bili sportaši. Zrakoplov u kojemu je bila brazilska nogometna momčad Chapecoensea srušio se u ponedjeljak navečer blizu kolumbijskog grada Madellina

Zrakoplov koji je iz Bolivije poletio sa 72 putnika i devet članova posade, srušio se u Cerro Gordu, a prema nekim informacijama preživjelo je samo šest osoba. Momčad prvoligaša Chapecoensea trebala je igrati finale Copa Sudamericana (kao u Europi Europska liga) protiv medelinskog Atletico Nationala, no dvoboj je odgođen čim se saznalo za nesreću.

Nažalost, ljudska povijest prepuna je ovakvih tragičnih priča u kojima su sportaši završavali svoje živote. Prisjetili smo se nekih koje su šokirale sportski svijet.

Zrakoplov Tupoljev Tu-134 11. kolovoza 1979. nikada nije okončao svoj let po Sovjetskom Savezu. Poginulo je 178 osoba, i to je nesreća s najvećim brojem žrtava, a u kojoj je bila i pojedina skupina sportaša. Naime, toga dana nogometna momčad FC Pakhtakora iz Taškenta izgubila je 17 članova. Dva čovjeka manje stradalo je 1989. (176), a surinamski Colurful 11 ostao je bez 15-orice igrača i osoblja.


Ipak, u medijima se najviše pamte nogometne nesreće uglednih klubova iz najjačih liga Europe.

AC Torino je 4. svibnja 1949. izgubio 23 igrača i klupskih djelatnika, a ukupan broj mrtvih bio je 31. Taj klub tada je bio vladar na Apeninskom poluotoku, ali poslije toga se više nije oporavio.

Devet godina kasnije (6. veljače 1958.) dogodio se München. Avion s Manchester Unitedom nije uspio poletjeti, poginulo je 23 ljudi, među njima 11 članova premijerligaša, od toga osmero nogometaša slavne generacije koja se vraćala iz Beograda s utakmice Kupa prvaka protiv Crvene zvezde.

Što se tiče nebeskih katastrofa u kojima je poginuo najveći broj sportaša, na tužnom je prvom mjestu sveučilište Marshall (14. studenoga 1970.). Žrtava je bilo 75, a čak 45 bili su članovi sveučilišne momčadi američkog nogometa. O ovoj tragediji snimljen je i film 'We are Marshall'.

Još jedna tragedija završila je na filmskom platnu (Preživjeli). Priča je temeljena na istinitom događaju o urugvajskim ragbijašima Old Christians Cluba čiji se avion srušio u čileanskim Andama (13. listopada 1972.). Broj mrtvih iznosio je 29, od toga 11 igrača. Oni koji su preživjeli bili su prislijeni na kanibalizam.

U novije vrijeme svijet je potresla hokejaška nesreća. Lokomotiv iz Jaroslavlja, član KHL-a, 7. rujna 2011. izgubio je kompletnu momčad (37), a žrtava je bilo 44.

Tužna sudbina zadesila je i američku klizačku reprezentaciju u Brusselssu 15. veljače 1961. Među 73 mrtve osobe bila je cijela njihova ekipa od 25 članova koja je putovala na SP u Pragu. Nikada nije stigla tamo.

Isto kao ni članovi zambijske nogometne reprezentacije čiji su se životi naglo ugasili iznad Gabona (27. travnja 1993.), svi su poginuli, njih 22 (s posadom ukupno mrtvih 30).

Prisjetimo se i smrti dvostrukog prvaka F1 Grahama Hilla koji je upravljao malim zrakoplovom (27. studenoga 1975.). U toj nesreći poginulo je ukupno šest ljudi Fordove momčadi, među njima i drugi vozač Tony Brise. Vraćali su se s testiranja iz Francuske u London.

Dan prije svoga 46. rođendana, od ovoga života oprostio se i jedan od najvećih boksača svih vremena, neporaženi Rocky Marciano (31. kolovoza 1969.). Noć i loše vrijeme bili su previše za neiskusnog pilota u malom avionu. Ukupno troje putnika zauvijek je zaklopilo oči.

Popis zrakoplovnih nesreća koje su bile kobne za sportaše nažalost još je dulji...