ZABRANA

Strah od ebole uništio san mladim sportašima!

15.08.2014 u 18:06

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zabranio je nastup trojici sportaša iz zapadnoafričkih zemalja u kojima hara virus ebole na Olimpijskim igrama mladih u kineskom Nanjingu

MOO je zabranio nastup dvojici sportaša koji su trebali nastupiti u borilaškim sportovima, te jednom plivaču.

'Sportaši iz zapadnoafričkih zemalja neće imati pravo nastupa u borilačkim sportovima i u plivačkim natjecanjima. Žao nam je zbog takve odluke, no željeli smo smanjiti rizik od zaraze', poručili su iz MOO-a.

MOO nije želio objaviti imena sportaša, niti države iz kojih dolaze. Sudeći po broju prijava na službenoj stranici Olimpijskih igara mladih u Nanjingu će nastupiti 25 sportaša iz zemalja u kojima se virus ebole dramatično širi (Sierra Leone, Liberija, Gvineja, Nigerija).

Na drugim OI mladih, koje traju od 16. do 28. kolovoza, nastupit će više od 3,700 sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 204 nacionalnih olimpijskih odbora među kojima i 24 hrvatskih sportašica i sportaša. Prve OI mladih održane su 2010. u Singapuru, a okupile su 3,522 sportaša iz 205 zemalja.

Smrtonosni virus ebole dosad je u zapadnoj Africi odnio više od 1.000 života, a bolest je dijagnosticirana kod 1.848 osoba. U Europi je od ebole preminula jedan osoba, španjolski svečenik Miguel Pajares (75) koji se zarazio u Liberiji.