BENDER PREKRIŽEN

Što se to događa s nadarenim Hrvatima u NBA-u; srpski trener odrekao se naše velike nade

31.10.2018 u 10:27

Bionic
Reading

Najmlađi Hrvat u NBA ligi Dragan Bender, od dolaska na klupu Phoenix Sunsa srpskog stručnjaka Igora Kokoškova, igra vrlo rijetko i čini se kako ga je klub prekrižio. Prema informacijama iz SAD-a Phoenix Sunsi će odbiti opciju koju imaju i neće mu produžiti ugovor

Kao što je poznato 31. listopada je zadnji rok kada NBA klubovi mogu potvrditi treću godinu rookie ugovora za svoje igrače. Na tom popisu nalazi se i 20-godišnji Dragan Bender koji, od kada je Igor Kokoškov sjeo na klupu praktički ne igra. Na tri utakmice ove sezone skupio je na parketu tek 11 minuta…

Američki ESPN doznaje kako Phoenix Sunsi neće iskoristiti opciju koju imaju što znači da neće produžiti ugovor s hrvatskim reprezentativcem na još jednu sezonu vrijednu 5.8 milijuna dolara.

U identičnoj situaciji prije 12 mjeseci našao se i dvije godine stariji Mario Hezonja kada mu Orlando nije iskoristio opciju u ugovoru da bi u ljeto, nakon dobrih utakmica u drugom dijelu sezone, potpisao za New York Knickse. Stoga se svi s pravom pitaju što se to događa s nadarenim Hrvatima u NBA-u i jesu li trebali žuriti u najjaču ligu svijeta prije nego su odigrali barem jednu pravu sezonu, s velikom minutažom, u jakom klubu?

Ovaj potez čelnika Phoenix Sunsa nije logičan jer su 216 cm visokog Bendera izabrali četvrtim izborom na NBA draftu 2016. godine i prošle sezone imao je vrlo dobrih nastupa (u prosjeku 25.2 minute uz učinak od 6.5 koševa i 4.4 skoka, šut za tricu 37%). No, bivši slovenski izbornik Kokoškov, koji jako dobro poznaje igrače i mentalitet s ovih prostora, očito ga se odrekao.

Dodajmo tome kako je Bender otkazao nastup za hrvatsku reprezentaciju u kvalifikacijama za SP 'kako bi se što bolje pripremio za novu sezonu' pa tako ispada kako je ispao – veliki gubitnik.

'Naravno da sam želio da mi iskoriste opciju i produže mi ugovor, ali neću dozvoliti da me ovo zaustavi u ostvarivanju mojih ciljeva. Imam tek 20 godina i nastavit ću naporno raditi kako bih uspio u ovoj ligi. Napravit ću sve da budem najbolji NBA igrač koji mogu biti te da uspijem u Phoenixu ili u nekoj drugoj momčadi', izjavio je Bender putem mobilne poruke za ESPN.

Očito je vidno razočarani Bender također dobio informaciju kako mu čelnici kluba neće iskoristiti opciju u ugovoru što znači da bi, ako se to dogodi, u ljeto 2019. postao slobodan igrač.

Stoga nije nemoguće da u nekoj zamjeni igrača (trade) vrlo brzo završi u momčadi koja u jednoj od najvećih nada hrvatske košarke zadnjih godina vidi igrača koji bi im mogao pomoći. Zaista je nevjerojatno kako je 216 cm visoki igrač sjajnog šuta za tri poena, kojeg su NBA skauti uspoređivali s Latvijecem Kristapsom Porziņģisom, u tako kratko vrijeme prekrižen i zaboravljen. No, nema sumnje kako će ga sve ovo natjerati na dodatni rad kako bi svima dokazao da nije zaboravio igrati košarku.

  • +3
Hrvatska košarkaška reprezentacija na Eurobasketu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia