OPET TEŠKE RIJEČI

Što je sve ovo trebalo Eduardu? Čeka se Štimčeva reakcija

18.07.2014 u 13:16

Bionic
Reading

Nakon što se i službeno oprostio od nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, Brazilac s hrvatskom putovnicom Eduardo da Silva nije izdržao i u velikoj ispovijesti rekao je čak i više nego što je trebalo

Barem ako je suditi prema dvama velikim člancima koji su objavljeni u Večernjem listu. Iako se u prvom dijelu svoje ispovijesti ogradio te naglasio kako u priopćenju u dijelu gdje spominje 'osobe koje imaju velik utjecaj na rad reprezentacije i njezine vodeće ljude' nije mislio na Zdravka Mamića, riječi koje je izgovorio o izborniku Niki Kovaču, s kojim je jedno vrijeme igrao za reprezentaciju Hrvatske, možda su i preteške.

Nakon svega pročitanog, od priopćenja pa do ispovijesti u dva dijela, možemo se samo upitati: što je ovo sve trebalo Eduardu? Zar nije mogao prijeći preko nekih stvari? Pa i sam Eduardo, koji je u životu imao puno teških trenutaka, zna kako je jedna od čovjekovih najjačih vrlina – oprost. Mogao se držati stare poslovice 'Mogu oprostiti, ali ne mogu i zaboraviti'.

Stara poslovica koju je izgovorio engleski književnik Alexander Pope 'Griješiti je ljudski, opraštati božanski' sve govori. Ili ona koju je izgovorio američki senator Josiah W. Bailey ' Onima koji najviše opraštaju bit će najviše oprošteno'.

Međutim, Dudu je očito 'pukao' i kada je našao mir u rodnom Brazilu, sve je izbacio iz sebe. Vjerojatno je novinaru Večernjaka rekao i neke stvari koje nije mislio, a zlobnici će reći kako mu nije prvi put (sjetite se kako je prozivao bivšeg izbornika Slavena Bilića pa se kasnije mirio s njim).

Tako je u drugom dijelu velikog intervjua Dudu između ostalog, na pitanje je li Kovač spominjao bivše izbornike Slavena Bilića i Igora Štimca, kazao nešto što će svakako podići puno prašine. Nove teške riječi i novo iznošenje prljavog rublja iz svlačionice što se sigurno njegovim suigračima neće dopasti.

'Bilića ne, ali Štimac mu je svako malo bio u ustima! Počelo je već uoči utakmica s Islandom. Na prvom nam je sastanku rekao: 'Nisam vam ja Štimac da se ovdje zaje*****'. Stalno je govorio 'Nije vam to kao kod Štimca!' Kao da smo se mi zafrkavali kod Štimca, kao da ništa nismo s njim napravili! Pa sa Štimcem smo izborili te kvalifikacije, a po tim Kovačevim riječima ispada da je hrvatska reprezentacija samo njegova, da postoji samo otkad je on izbornik!' kazao je između ostalog očito gnjevni i utučeni Dudu.


Hoće li se nakon ove izjave oglasiti Igor Štimac, teško je reći. Sigurno mu nije bilo svejedno kada je to pročitao. Međutim, nakon niza teških riječi upućenih u smjeru Nike Kovača uspjeli smo doznati iz njegovih bliskih krugova kako ne želi ništa komentirati. Očito je i sam Kovač shvatio kako je cijela priča otišla predaleko te je izgubila kontrolu.

U ostatku intervjua od petka Dudu je očekivano stao i u obranu svog dobrog prijatelja te vjenčanog kuma Ognjena Vukojevića, kojem Kovač na SP-u u Brazilu nije dao niti sekunde. Rekao je Dudu neke dosad nepoznate stvari, spominjao se famozni sastanak kada neki igrači nisu željeli pogledati Kovača u oči, a zanimljiv je dio u kojem se spominje kapetan Darijo Srna i njegovo rušenje autoriteta.

Kada je govorio o ozračju u momčadi tijekom priprema za SP te na samim treninzima Dudu je ispričao jedan primjer s treninga nakon veličanstvene pobjede nad Kamerunom…

'Umjesto da smo bili opušteni, nekad sam imao osjećaj kao da smo u logoru ili u vrtiću sa strogim tetama!' ispričao je Dudu kojeg je tom prilikom iz takta izbacio jedan od Kovačević pomoćnika (Lacković).

Spominjao je Dudu i Roberta Kovača u negativnom kontekstu, zatim kako im je izbornik govorio da pripaze kakve izjave daju medijima i slično.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE