RAZVOJNE FAZE

Što je novo u Golužinoj Hrvatskoj

10.01.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Još od mandata Line Červara znamo da su rukometaši ovo razdoblje nazvali 'olimpijski ciklus', što jasno naglašava prioritet u idućim godinama. Ipak, nastup na svjetskom prvenstvu uvijek je pod povećalom

U četvrtak počinje Svjetsko rukometno prvenstvo na kojem će Francuzi braniti zlato osvojeno prije dvije godine u Zagrebu. Srebro brani Hrvatska koja je u međuvremenu promijenila stručno vodstvo.

Umjesto Červara u lov na novu medalju kreće Slavko Goluža, a kralježnica sastava ostala je u prepoznatljivom izdanju.

Naravno, nema kapetana Metličića koji se upravo finalom na domaćem parketu oprostio od reprezentativnog dresa. Ozljede su nametnule i druge izmjene na desnoj strani gdje na krilnim pozicijama nema Čupića i Horvata, dok je ostatak momčadi ostao u gotovo istom sastavu.

Krilne pozicije su razrijeđene, ali prema viđenom na pripremnom turniru u Parizu, Zrnić i Štrlek su potpuno spremni za naslovne uloge. Tu je i Ninčević koji je u sjajnoj formi, pa je lijeva strana i kvalitetno pokrivena, dok je desna alternativa neprovjereni, ali iznimno motivirani Matulić.

S 'Perine pozicije' će bombardirati Buntić i Kopljar, dirigentskom palicom će mahati Balić i Duvnjak, dok su za opasnost s lijevog boka zaduženi razorni Lacković i siloviti Valčić. Crta je u rukama ponajboljeg pivota svijeta Igora Vorija kojega će rasteretiti Marić i Musa. Šteta što nema Sulića, viša sila. Vanjski adut je i Vuković, obranu zazidati treba Gojun i sve to zajedno ostavlja dojam vjesnika novih dobrih vijesti sa svjetske smotre.

Ključ, kao i u svakom sportu, leži u obrani. Alilović, uz pomoć Pešića i Šege, sigurno može ostaviti dubok trag na prvenstvu, ali golman je iznimno ovisan o obrani. Pravi pokazatelj u obrambenom segmentu tek su službeni dvoboji, ali rukometaši su nas naučili da su lavovi kada uđu u borbu za medalje, a sada imaju i bivšeg 'gladijatora' na klupi pa nema razloga sumnjati da će defanziva biti čvrsta i sinhronizirana kada za to dođe vrijeme.

Ako razigraju krila, vanjskim igračima će biti lakše, ako se prilagodi sudačkim kriterijima, Vori će vjerojatno biti u idealnom sastavu prvenstva. Sve oni to znaju i sposobni su provesti u djelo. Ambicije ove generacije su uvijek iste, ide se po medalju s nadom u zlato. Nisu najveći kandidati za trijumf, ali svaki će izbornik u nacrtima svojih uspjeha morati dugo analizirati kako protiv Golužinih jurišnika koji su spremni za novi lov.