ufc 241 spektakl

Nakon tri runde u podređenom položaju, Stipe Miočić opet je UFC-ov prvak!

18.08.2019 u 05:58

Bionic
Reading

U srpnju prošle godine Stipe Miočić ostao je u Las Vegasu, nakon tri uspješne obrane, bez pojasa naslova prvaka teške kategorije UFC-a, a priliku za revanš Danielu Cormieru čekao je do ove nedjelje i borbe na priredbi UFC 241 u kalifornijskom Anaheimu. U četvrtoj rundi, nakon što je u prve tri bio u bodovnom minusu, Miočić je ipak našao put do pobjede i srušio je Cormiera

Stipe Miočić novi je prvak UFC-a. Čekao je godinu dana za revanš, ali isplatilo se. Uspio se odužiti Danielu Cormieru i u četvrtoj je rundi uzeo ono što je želio, odnosno pojas prvaka u teškoj kategoriji, nanijevši Cormieru tek drugi poraz u karijeri.

A borba baš i nije sugerirala takav rasplet, jer u prve tri runde, bivši olimpijski prvak bio je bolji. Zadao je puno više udaraca u tijelo i glavu Miočića, te je imao bodovnu prednost. Međutim, u četvrtoj rundi, shvativši da je u 'minusu' Miočić je promijenio stil, ušao puno riskantnije i jedan kroše bio je dovoljan.

Cormier je pokleknuo, a onda je uslijedila munjevita serija i Miočić je nokautirao Cormiera!

Ono što je posebno davalo draž ovom uzvratu jest činjenica da se Miočić nije u tih godinu dana uopće borio, već je marljivo, ili bolje rečeno, mukotrpno trenirao za ovaj revanš.

'Sigurno bi bilo bolje da sam se u međuvremenu borio, ali ovako sam imao priliku posvetiti se nekim drugim stvarima. Čitavo vrijeme sam trenirao, no provodio sam više vremena u vatrogasnoj postaji što također jako volim, posvetio sam se obitelji i novopridošloj kćeri... Bilo je tu mnogo stvari za raditi, no u nekim momentima mi je bilo dosadno bez oktogona', rekao je Miočić uoči meča.

Naravno, da Miočić do 'osvete' neće stići nimalo lako, bilo je jasno jer i Cormier se itekako žestoko pripremao za ovaj meč. I njemu je, naime, čitava borilačka ostavština ovisila upravo o ishodu ovog dvoboja. Cormier je do ovog uzvrata bio neporažen kao teškaš, a nova pobjeda protiv Miočića bi mu otvorila vrata točno onakvoj mirovini kakvu već neko vrijeme priželjkuje. U koju bi se otisnuo kao jedan od najvećih ili možda čak i najveći borac u povijesti UFC-a.

  • +17
UFC, Stipe Miočić vs. Daniel Cormier Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

I koliko su znoja uložili da bi spremni dočekali ovaj okršaj, potvrđuje informacija da su uoči meča obojica bili lakši nego prije borbe prošle godine.

Cormier je sada težio 107,2 kilograma, odnosno 4,5 kilogama manje (111,5 kg) nego u srpnju 2018. godine. Miočić je pak uoči ovog meča imao 104,5 kg, odnosno 5,5 kilogama manje (110 kg), nego lani.

  • +7
Stipe Miočić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Miočić je do ove borbe u karijeri dosad odradio njih 21. U 18 ih je slavio, od čega je u 14 protivnike pobjedio nokautima. Tek u tri je doživio poraze.

Cormier je pak odradio 24 bobe. U 22 je slavio, jedna je završila bez pobjednika, dok je doživio samo jedan poraz. I to ne u teškoj, nego poluteškoj kategoriji.

Do borbe Miočića i Cormiera, vidjeli smo još meč Nate Diaz - Anthony Pettis, u kojem smo također vidjeli sve runde, ali i apsolutnu dominaciju jednog borca. Sucima nije bilo teško pobjednikom proglasiti Natea Diaza.

Odličnu borbu pružili su 42-godišnji Kubanac Yoel Romero i dosad neporaženi Brazilac Paulo Costa u srednjoj kategoriji. Nekim čudom obojica su se na nogama održali sve tri runde, a o pobjedniku su odlučivali suci. Na kraju su suci jednoglasno dali pobjedu Costi, iako je Romero bio puno bolji u posljednjoj rundi.

Gledatelji su borce pozdravili uz ovacije, ali su se ipak čuli zvižduci nakon odluke sudaca. Mogla je otići pobjeda na obje strane, ali suci su očito dali pobjedu Brazilcu zbog boljeg početka i kontrole kaveza u prve dvije runde. Costa je ovom pobjedom nad drugim po redu izazivačem u srednjoj kategoriji najavio skorašnji pohod na vrh divizije.

Veliki preokret napravio je Sodiq Yusuff u meču perolake kategorije protiv Gabriela Beniteza. Meksikanac je minutu prije nego što je nokautiran možda i mogao isto učiniti Nigerijcu, ali mu je dopustio da se ekspresno vrati i pogodi ga u bradu krošeom iz kontre. Sve je to pljeskom popratio legendarni Arnold Schwarzenegger.

Glavni program spektakla u Anaheimu otvorila je borba u srednjoj kategoriji između Dereka Brunsona i Iana Heinischa. Slavio je Brunson jednoglasnom odlukom potpuno zasluženo iako je Heinisch krenuo u borbu munjevitim high-kickom nakon svega pet sekundi. Brunson je imao sreće što to nije bolje sjelo i brzo se vratio u meč u kojem je bio bolji protivnik.