TOP 10 SVJETSKOG PRVENSTVA

Stigli u tišini, odlaze kao zvijezde

07.07.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Svjetsko prvenstvo je stiglo do same završnice, ali i prije no što budu poznati konačni pobjednici, mogu se izabrati nogometaši koji su u pozitivnom smislu obilježili 19. mundijal. Mi smo se odlučili za svojih deset favorita

Iako je ovo trebalo biti prvenstvo Lionela Messija, Kake, Waynea Rooneyja, Didiera Drogbe i Cristiana Ronalda, nijedan od spomenutih nije bio na očekivanoj razini. Naslovne uloge, sasvim zasluženo, preuzela su neka druga imena koja su prije početka turnira u Južnoafričkoj Republici živjela u njihovoj sjeni.

1. David Villa je eksplodirao na turniru i u potpunosti nadmašio svog eksponiranijeg suigrača iz napada Fernanda Torresa. Novi član Barcelone je probijao, trčao, asistirao i, što je najvažnije, zabijao. Do polufinala je pet puta tresao mrežu, najviše od svih, a gotovo svaki je bio odlučujući. Naklon do poda.

2. Thomas Müller ili, kako ga je pogrdno nazvao Maradona, 'skupljač lopti', ima prvu pravu seniorsku sezonu, i to iz snova. Nakon odličnih nastupa u Bayernu, jednako je dobar u 'elfu'. Ofanzivac koji ne samo da asistira i postiže golove (četiri komada), nego igra i obranu. Uništio je Engleze i Argentince, a tek mu je 21 godina.

3. Wesley Sneijder je motor Nizozemske i nakon trostruke krune s Interom jednako je uspješan i u nizozemskoj reprezentaciji. Sjajan centaršut, ali i udarac. Najviše će ga se pamtiti po tome što je praktički sam izbacio peterostrukog prvaka Brazil (2:1) nakon što je čvrsti 'selecao' vodio 1:0.

4. Diego Forlan je ušutkao sve urugvajske kritičare koji su mu spočitavali da u nacionalnoj vrsti nije jednako dobar kao kada igra za klub. On izvodi slobodnjake, kornere, jedanaesterce. Ima sve ovlasti u reprezentaciji, pokazalo se, s punim pravom. Četiri gola i jedna asistencija.

5. Arjen Robben je prava napast na desnoj strani. Bez njega su Nizozemci znatno manje opasni. Došao je ozlijeđen, ali nije mu dugo trebalo da se i poluzaliječen nametne kao nezamjenjivi član prvih 11 'paklene naranče'. Njegov projektil lijevom nogom izluđuje golmane, a na sebe uvijek veže po nekoliko braniča.

6. Bastian Schweinsteiger je zaludio pola Europe i Bayern će ga teško zadržati. NA SP-u igra utakmice života, posebno je takva bila protiv Argentince. Ima sjajan pregled igre, dugu loptu i dribling. U 'elfu' ima najviše kontakata s loptom. U potpunosti se podredio momčadskom uspjehu.

7. Asamoah Gyan je s tri gola odvukao Ganu do četvrtfinala i tako je spašena afrička čast. Prava je opasnost jer je najviše od svih nogometaša uputio najviše udaraca prema golu (33, prosjek 5,3). No, ostat će u sjećanju kao čovjek koji u 120. minuti nije iskoristio kazneni udarac za prolaz preko Urugvaja.

8. Luis Suarez je živa vatra. Znaju to dobro i u zagrebačkom Dinamu jer je Urugvajac napadač Ajaxa. Stroj za golove u JAR-u je tri puta pogodio mrežu i jednom asistirao. I on ima svoju 'Božju ruku' - zaustavio je gotov gol Gane u posljednjim trenucima utakmice. Isključen je, ali taj njegov potez se isplatio, Gana nije zabila s bijele točke, a Urugvaj je nešto kasnije u lutriji jedanaesteraca bio sretniji.

9. Miroslav Klose nije bio u prvom planu u Bayernu, ali je na SP-u prva opcija u napadu izbornika Löwea. On je to povjerenje opravdao. Zabio je četiri gola u toliko utakmica i sada je na 14 na SP-ima, koliko ima i njegov sunarodnjak Gerd Müller. U toj kategoriji jedino je bolji Brazilac Ronaldo sa 15, a pred Kloseom su još dvije utakmice da promijeni povijesne knjige.

10. Robert Vittek i Slovačka su ugodno iznenadili. U debiju na SP-u su se dokopali osmine finala, ali toga ne bi bilo da Vittek nije zabijao. Potpisao je četiri od pet golova svoje reprezentacije, ali najdraža su zasigurno dva protiv Italije u pobjedi 3:2 kada su aktualni prvaci morali kući.

Ovo je deset igrača po našem izboru koji su se najviše istaknuli, ali bilo je tu još nekih koji zaslužuju pljesak, poput Amerikanca Landona Donovana, Japanca Keisuke Honde, Brazilca Elana, Južnokorejca Lee Chung-Yonga, Meksikanca Javiera Hernandeza, Argentinca Higuaina, paragvajskog vratara Villara, vratara Urugvaja Fernanda Muslera, pa čak i cijele novozelandske reprezentacije koja je i s nekoliko amatera u sastavu ostala neporažena u skupini (tri remija).