USPOREDBA LEGENDI

Statistika puno toga otkriva; tko je bolji, LeBron James ili Michael Jordan?

10.11.2017 u 14:23

Bionic
Reading

Od 2003. godine, kada je LeBron James kao prvi izbor NBA drafta stigao direktno iz srednje škole u najjaču svjetsku košarkašku ligu, najavljen je kao potencijalni nasljednik Michaela Jordana

U svojoj 15. po redu NBA sezoni LeBron James – koji dosad ima tri prstena NBA prvaka - uspio je prestići Michaela Jordana po broju odigranih utakmica, a s obzirom na to da će u prosincu napuniti 33 godine jasno je kako će – ako ga zdravlje posluži – odigrati još nekoliko dobrih sezona.

Na specijaliziranom košarkaškom portalu Basketball.hr detaljno su izvukli najznačajnije statističe podatke ova dva vrhunska košarkaša u trenutku kada su obojica imali 1072 odigranu utakmicu u regularnom dijelu NBA sezone.

Zašto je upravo ta, 1072. utakmica toliko bitna? Pa upravo toliko je u svojoj karijeri odigrao veliki Michael Jordan (ima je stanku kada je igrao baseball, op.a.), po mnogima najveći košarkaš u povijesti i igrač prema kojem će povjesničari uvijek mjeriti Jamesa, bez obzira koliko to bilo nepravedno jer je teško uspoređivati igrače iz različitih era.

Detaljne statističke usporedbe Jordana i Jamesa u te 1072 utakmice možete pogledati OVDJE.

Tko je bolji? Nebitno. Svaki je igrač obilježio svoje razdoblje. Prije Jordana bili su George Mikan i Bob Cousy, pa Bill Russell i Wilt Chamberlain, pa Kareem Abdul-Jabbar i Julius Erving te Larry Bird i Magic Johnson. Između Jordana i Jamesa bili su Shaquille O'Neal i Tim Duncan te Kobe Bryant i Kevin Garnett. I nakon Jamesa dominirat će Giannis Antetokounmpo i Kristaps Porzingis...i neki novi klinci.