OBRADOVIĆ OTVORENO

Srpski trener o Bogdanoviću, Šariću i Žoriću; je li u pravu?

02.10.2015 u 14:03

Bionic
Reading

U razgovoru za tportal.hr Želimir Željko Obradović otvoreno je govorio o hrvatskim košarkašima koje je trenirao u Fenerbahceu, a osvrnuo se i na nastup Hrvatske na nedavno završenom Eurobasketu

Želimir Željko Obradović u trenerskoj karijeri osvojio je osam titula Prvaka Europe s četiri različita kluba, a od 2013. vodi ambiciozni turski Fenerbahce, klub koji je u prošloj sezoni prvi put u povijesti izborio nastup na Final Fouru.

Iako je na snažnom turniru Zadar Dogus Basketball Tournament došao s potpuno novom momčadi drugu godinu u nizu okitio se titulom pobjednika. Time je još jednom dokazao kakav je genijalac.

Naravno, osim o svojim trenerskim počecima te NBA ambicijama (prvi dio intervjua pročitajte OVDJE) jedna od tema bio je i Bojan Bogdanović koji na Eurobasketu nije odigrao na razini na kojoj se to od njega očekivalo.

'Bilo mi je zadovoljstvo s njime raditi u Fenerbahceu. Bojan je izuzetan čovjek i uz to izuzetno inteligentan. Ono što je meni krivo jest činjenica kako Bojan nije svjestan koliko može, ali kako bi bio bolji mora unaprijedi igru loptom. Bojan ima izvanredne kretnje bez lopte, ima izvrstan šut, ali dogodi mu se problem kad promaši dva-tri otvorena šuta nakon kojih ulazi u neku vrstu psihoze tj. opterećuje se da sljedeći šut mora ubaciti. E to ne valja! On mora, čak i da šutira 0-5, nastaviti šutirati', kazao nam je Obradović poslavši mu jasnu poruku:

'Mislim kako Bojan nikada neće biti igrač kakav ja mislim da bi trebao postati ako ne popravi individualnu tehniku i ako ne bude mogao šutirati iz driblinga. On ima tu kvalitetu i to sam mu sve govorio kada je bio moj igrač. Njegov nastup na Eurobasketu ne bih komentirao, nisam ja mjerodavan jer ima puno njih koji bi trebali pričati o tome prije mene.'

Kako komentirate težak poraz Hrvatske u osmini finala Eurobasketa od Češke za koju je sjajno igrao vaš igrač Jan Vesely?

'Poznavajući Bojana Bogdanovića i Luku Žorića koje sam trenirao te Velimira Perasovića koji mi je bio suigrač, za kojeg znam kakav je karakter kao trener, znam kako im je taj poraz jako teško pao. Nikom nije bilo teže nego njima i to je jedna šokantna situacija. Koji su razlozi to oni najbolje znaju. Ne mogu ulaziti u to, kad pričaš o prijateljima i dragim ljudima, nikada nisi objektivan. Znate, ovakvim pitanjima uvlačite me u nešto o čemu ne mogu govoriti.'

Tema je bio i hrvatski reprezentativac Luka Žorić koji je kao slobodan igrač potpisao za zagrebačku Cedevitu. Zanimalo nas je zašto su se razišli?

'U klubu smo na kraju sezone, kada je Žoriću istekao ugovor, odlučili kako s njim nećemo produžiti suradnju. Doveli smo devet novih igrača, a kao što sam rekao iz prošlogodišnje momčadi ostali su nam samo Bogdanović, Vesely i Mahmutoglu.'

S obzirom na to da je prošle sezone u Turskoj imao prilike često gledati 21-godišnjeg Darija Šarića, zanimalo nas slaže li se kako je već sada spreman za NBA, kako i sam govori?

'Ima puno ljudi koji su radili s njim u reprezentaciji i klubovima, a od prošle sezone trener u Efesu mu je moj prijatelj i kum Duda Ivković. Mogu generalno reći, a to se ne odnosi na Šarića, nešto o svim mladim igračima. Veoma lako ih se proglašava za nešto što nisu. Prelagano se dijele mišljenja kako su već napravili nešto, a doslovno su na početku karijere. Govorimo o mišljenju navijača, trenera, suigrača, menadžera… Tu treba biti malo oprezniji jer sve njih čeka krvav rad da bi nešto napravili. Vratite film unazad i sjetite se ranijih generacija kada su igrači s 20 godina bili nositelj igre u reprezentaciji. E danas nisu! Ima mladih i talentiranih igrača koji igraju dobro, ali generalno se previše govori o njima i čim je malo talentiran – odlazi u NBA. Stani malo, napravi nešto ovdje i idi u NBA. Sve živo nam uzimaju', kazao je na temu Šarića i svih ostalih mladih igrača Obradović dodavši:

'Svi mi moramo nešto napraviti u Europi kako bismo te mlade igrač zadržali. Možda da napravimo ligu koja je konkurentna NBA-u pa da recimo igrači koji su rođeni u Zagrebu ostanu igrati u tom gradu, a recimo oni koji su rođeni u Beogradu igraju u tom gradu. To bi bila velika pobjeda europske košarke. Mislim da svi mladi igrači moraju prije svega biti u zdravoj sredini, a nekako je danas sve stvar interesa.'

Je li iskusni Obradović u pravu, pokazat će vrijeme. Slagali se s njime ili ne, nitko mu ne može oduzeti osam titula Prvaka Europe.