balkanski derbi

Srpski izbornik se opustio i nehotice otkrio što sve očekuje na utakmici s Hrvatskom

11.01.2018 u 22:10

Bionic
Reading

Rukometna reprezentacija Srbije stigla je u Split i u četvrtak navečer u Spaladium Areni odradila trening. Termin iza njih imala je Hrvatska, a u hodniku prema svlačionicama bilo je veselo. Svi su se igrači međusobno srdačno pozdravili, izljubili i izgrlili, mnogi ili igraju ili su igrali u istim momčadima, nema niti traga napetostima uoči 'balkanskog derbija'...

Posebno je srdačan susret bio onaj izbornika Srbije Jovice Cvetkovića i Zlatka Saračevića koji je desna ruka Line Červara. Dvije su se rukometne legende zadržale u kratkom razgovoru, osmjesi nisu silazili s lica. Bio je to baš susret starih prijatelja...

'O čemu smo pričali? Ma ništa zanimljivo, privatne stvari', kazao je Jovica Cvetković, nekad ubojita ljevica, kao i Sarač, te nastavio:

'Budite sigurni da nismo pričali o rukometu... Nismo se vidjeli neko vrijeme, pitao sam ga kako obitelj, supruga, djeca... Previše smo iskusni da ne pričamo o utakmici, tako je najpametnije.'

Reprezentacija Srbije u Split je stigla samo 24 sata prije utakmice s Hrvatskom, praktički su iz autobusa kojim su stigli iz Slovenije istrčali na teren u Spaladium Areni.

'Stigli smo se raspremiti, ručati i evo nas na treningu. Sve je u najboljem redu, za sada smo svi na nogama... Nakon svih problema koji su nas zadesili to je najvažnija vijest', započeo je u opuštenom raspoloženju Cvetković i dodao:

'Došli smo boriti se, dati sve od sebe, pa kako bude. Cijele pripreme nisam imao na okupu kompletnu momčad, ne znam ni sam koliko ova ekipa stvarno može.'

  • +10
Prijateljska rukometna utakmica, Hrvatska - Slovenija Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Dok smo razgovarali u hodnicima ispred svlačionica je nastala prava gužva, srpski rukometaši izlazili su s treninga, hrvatski su izlazili prema terenu. Cika, vika, grljenje, srdačni pozdravi... Ni traga nekoj toliko isforsiranoj napetosti. Većina se hrvatskih reprezentativaca u prolazu rukovala s Cvetkovićem, on je odzdravljao, pozdravljao, mahao... Na terenu netrpeljivosti sigurno neće biti, očekujte mušku utakmicu, ali ništa više od toga:

'O ovoj se utakmici ne bi toliko pričalo da situacija između dvije zemlje nije zategnuta. To je stvar politike, stalno se priča o pritisku koji imaju Hrvati, ali imamo ga i mi. Igramo protiv Hrvatske u Splitu, a mediji s obje strane nešto čačkaju, svi bi nešto interesantno pa smo jako oprezni u izjavama. Nije problem što mi mislimo, između naših reprezentacija nema ništa loše, jer su to sportaši, ali znamo kako je u politici. Ne traži se ništa pozitivno, traži se nešto loše i zato bih volio da nemamo kontakte ni s kim prije utakmice', izjavio je srpski izbornik i nastavio:

'Pobjeda nad Hrvatskom ne donosi naročitu prednost, naprotiv. U situaciji gdje su oni domaćini, može nam se dogoditi da pobijedimo Hrvatsku, a onda izgubimo od Švedske i Islanda i ispadnemo.'

Njegovi su izabranici u Split stigli s pet poraza u pet pripremnih utakmica. Koliko je to dobro za samopouzdanje igrača?

'Hm, svaki je poraz doživjela neka druga momčad, niti jednom nismo bili kompletni. No, imali smo priliku i kroz te poraze vidjeli na čemu moramo još raditi, što moramo popraviti. Puno su nam značile te utakmice. Moram biti iskren i reći da ne bih volio da smo imali pet pobjeda... To bi igračima dalo lažno samopouzdanje', misli srpski izbornik i nastavlja:

'Realno, poraz nikad ne padne lako, sve su to sportaši, žele pobjeđivati. Ali mi smo iz tih poraza izvukli pouke i svjesni smo što nas čeka na ovom EP-u. Nismo opterećeni rezultatom, ima i malo nervoze i pritiska, ali to nije ništa negativno. Ja stojim iza svake odluke, igrači zbog ničega ne mogu biti krivi.'

Što Jovica Cvetković očekuje od Hrvatske?

'Od Hrvatske? Samo da ima loš dan protiv nas...', nasmijao je na kraju razgovora srpski izbornik sve okupljene.

  • +5
Prijateljska utakmica: Hrvatska - Crna Gora Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Srbija je napokon objavila i popis od 16 igrača za prvi dio natjecanja, a na njemu nema iskusnoga pivota Rastka Stojkovića.

'Stojković mjesec dana nije trenirao zbog ozljede, nespreman je i ne želim riskirati njegovu budućnost. Zato apeliram na njegov klub da mu omogući operaciju i liječenje', kazao je Cvetković. 

Srbiju će na EP-u predstavljati golmani Vladimir Cupara i Tibor Ivanišević, lijeva krila Dobrivoje Marković i Nemanja Ilić, desna krila Darko Đukić i Bogdan Radivojević, lijevi vanjski Petar Đorđić, Milan Jovanović i Nemanja Obradović, srednji vanjski Žarko Šešum, Petar Nenadić i Stefan Vujić, desni vanjski  Nemanja Zelenović i Marko Vujin te kružni napadači Mijajlo Marsenić i Bojan Beljanski.