U NYONU ZA POŠTENJE

Srebrić dobiva popis namještenih utakmica

25.11.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić danas će u Nyonu sudjelovati na brifingu na kojem će biti čelnici saveza iz zemalja čiji se klubovi povezuju s aferom kladionica

Kladioničarska afera u kojoj je čelna krovna nogometna organizacija došla do spoznaje da je namješteno barem 200-tinjak utakmica, izazvala je burnu reakciju kod svih koji nogomet još uvijek doživljavaju kao sport i zabavu, a ne samo unosan posao. Zato će danas u Nyonu, sjedištu Uefe, na brifingu sudjelovati čelnici devet saveza čije se utakmice nalaze na popisu sumnjivih. Nažalost, na njemu je i 14 utakmica Prve HNL, zbog čega će u Švicarskoj boraviti glavni tajnik Zorislav Srebrić, dopredsjednik Brleković i pravnik Iveta.

I Srebrić i Brleković očekuju smjernice od Uefe.

'Očekujemo da ćemo u Nyonu kompletirati informacije o aferama te dobiti smjernice za nastavak koordinacije aktivnosti između Uefe i HNS-a. Nadam se da ćemo dobiti cjeloviti pregled situacije na našem području', rekao je Srebrić.

'Uefa bi nas trebala upoznati s popisom 14 namještenih utakmica hrvatske lige, s imenima glavnih osumnjičenih aktera, ali i s planom borbe protiv nogometnih namještaljki. Dnevni red sigurno je opsežan, u protivnom bi nas o svemu izvijestili faksom', rekao je za Jutarnji list Ivan Brleković, dopredsjednik HNS-a te dodao:

'Namještanje nije hrvatski proizvod, dogovorenih utakmica, pogotovo u nižim ligama, ima diljem Europe i u Uefi to dobro znaju. Međutim, kriminal je očito uzeo takav zamah da je došlo vrijeme za oštru akciju i obračun s ovakvim pojavama. Mi smo, naravno, spremni sve dobivene informacije podijeliti s USKOK-om i tijesno surađivati s organima vlasti slijedeći Uefine instrukcije i poštujući naše disciplinske pravilnike.'

Jedina dosad prokazana utakmica jest ona između Zadra i Hajduka, odigrana prošle sezone, a u kojoj su Splićani slavili sa 3:0. Danas će se, prema svemu sudeći, ukazati i na preostalih 13, ali sasvim sigurno se one neće naći pred javnošću, jer će se njihovom pozadinom prije svih baviti USKOK.