daliću, ovo ti ne valja!

[FOTO] Sramotno loša igra i zasluženi poraz; ovakva Hrvatska protiv razigranih Šveđana nije imala nikakvih šansi

14.11.2020 u 22:56

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je u 5. kolu UEFA Lige nacija u gostima kod Švedske 2:1. Izabranici Zlatka Dalića ovim su porazom ugrozili ostanak u elitnom razredu Lige nacija

Previše je toga nedostajalo u subotu navečer u Solni da bi Hrvatska bila barem revnopravan protivnik Šveđanima. Izbornik Zlatko Dalić susreo se s gotovo nepremostivim problemima, ozljede i koronavirus desetkovali su hrvatsku reprezentaciju uoči ove važne utakmice, ali bez obzira na sve dojam je bio - očajno loš.

Hrvatska je u Švedsku doputovala s tri boda više od večerašnjeg suparnika i svjetskim doprvacima je bio dovoljan i bod kako bi osigurali ostanak u elitnom razredu najmlađeg Uefinog natjecanja. Nažalost, nismo uspjeli.

Da, zbog ozljeda nije bilo Ante Rebića, Andreja Kramarića, Dejan Lovren je otpao zbog kartona, a koronavirus izbacio je Domagoja Vidu i Marcela Brozovića, ali dojam je da i s njima na terenu ne bi bilo puno bolje.

'Kemijao' je Dalić s obrambenim redom, u nedostatku boljih opcija stoperski par su bili Pongračić i Ćaleta-Car, a na bekovima su bili Uremović desno i Barišić lijevo. Oporavljeni Livaković je stao na gol, a Modrić i Kovačić držali su sredinu terena, ispred njih je bio Vlašić, na krilima Perišić i Brekalo, a u špici Budimir.

Šveđani su od prve minute krenuli agresivno, zagospodarili su sredinom terena i pokazali svoje najmere. Hrvatska? U prvih 20 minuta utkamice aktualni svjetski viceprvaci na travnjaku su bili tek toliko da se pokažu, bez ijedne smislene i po gol domaćina opasnije akcije.

Spomenimo samo kako Švedska do ove utakmice punih godinu dana u službenim utakmicama nikoga nije pobijedila, nanizala je četiri poraza. Iskreno, nije ni hrvatska statistika puno bolja, 'vatreni' su na tri poraza i pobjedi. Protiv ovih istih Šveđana...

Razigrani Dejan Kuluševski je bio konstantna prijetnja, poigravao se s našom obranom koja je - kao i obično - previše 'plivala'. OK, dečki nisu uigrani, ali za neke pogreške i propuste jednostavno nema izgovora. Poigravali su se Šveđani s nama, opasno prijetili, no Livaković je u nekoliko navrata spašavao naš gol.

Imala je i Hrvatska koju priliku, Brekalo i Perišić su pokušali, no švedski golman Olsen je odradio svoj dio posla.

A onda, u 36. minuti Kuluševski zabija za više nego zasluženo vodstvo domaćina. Sjajno se napadač Juventusa driblingom u trku riješio indisponiranog Kovačića i majstorski zabio u suprotini kut.

Niti primljeni gol nije razbudio učmalu Hrvatsku, štoviše do kraja prvog poluvremena zbog ozljede je iz igre morao izaći Uremović, a u posljednjim sekundama Švedska je povisila na 2:0. Larsson je izveo udarac iz kuta s desne strane, a stoper Danielson je utrčao na peterac na prvoj vratnici i spustio loptu u nebranjeni dio mreže.

Šveđani su tako novim golom kapitalizirali terensku inicijativu i bolju igru. Da ne ponavljamo koliko su prekidi rak rana naše obrane, a to se potvrdilo i na ovoj utakmici.

Kako je rezultat nakon prvih 45 minuta bio izrazito nepovoljan, Hrvatska je u nastavak ušla s više napadačkih ambicija, no nije bila i opasnija. Štoviše u 63. minuti Švedska je imala 'zicer' za 3:0, ponovno se Kuluševski u hrvatskom kaznenom prostoru otresao svojih čuvara i idealno uposlio Ekdala, no veznjak Sampdorije je s 10 metara pucao visoko preko gola.

Pokušao je izbornik Dalić Dalić ugroziti švedski gol bez klasičnog napadača, u 63. minuti umjesto Budimira uveo je Pašalića, no niti s takvim pristupom 'vatreni' nisu postali nimalo opasniji po suparnički gol, pa je nakon samo 15-ak minuta hrvatski izbornik ipak uveo Petkovića.

  • +7
Švedska - Hrvatska, UEFA Liga nacija, 14.11.2020. Izvor: EPA / Autor: Henrik Montgomery

Hrvatska je pratički ni iz čega uspjela smanjiti na 2:1 u 81. minuti. Perišić je uspio nadskočiti svog čuvara pred švedskim golom, no njegov udarac glavom nije niti išao u smjeru gola već je pogodio Danielsona u rame, a od nesretnog se švedskog braniča lopta odbila u mrežu.

Imala je Švedska u 89. minuti priliku za povećanje na 3:1, ponovno je nakon prekida Danielson bio najviši pred našim golom, no njegov precizan pokušaj glavom Livaković je uspio odbiti. Posljednju priliku za poravnanje na 2:2 imao je Vlašić koji je u trećoj minuti sudačke nadoknade pucao s dvadesetak metara, ali Olsen je to lako obranio.

Kako je prije mjesec dana Hrvatska upravo s 2:1 svladala Švedsku, uoči posljednjeg kola ove dvije reprezentacije su potpuno izjednačene, imaju po tri boda, identičan omjer u međusobnim susretima i gol-razliku minus 6, pa će ostanak u Ligi A ostvariti ona reprezentacija koja ostvari bolji rezultat u utorak. Tada će Hrvatska u Splitu ugostiti Portugal, dok će Švedska gostovati u Saint-Denisu kod Francuske.

U drugom susretu 5. kola ove skupine Francuska je kao gost u Lisabonu svladala Portugal 1:0 golom Kantea (54) i tako kolo prije kraja osigurala prvo mjesto i plasman na završni turnir. Kolo prije kraja Francuska ima 13 bodova, tri više od drugog Portugala, ali i bolji omjer u međusobnim susretima.

ŠVEDSKA - HRVATSKA 2:1

Friends Arena, Solna

Sudac: Siebert (Njemačka)

Strijelci: 1:0 Kuluševski (36), 2:0 Danielson (45+2), 2:1 Danielson (81-ag)

ŠVEDSKA: Olsen - Lustig, Lindelof, Danielsson, Bengtsson - S. Larsson, K. Olsson, Ekdal, Forsberg - Berg, Kuluševski (Claesson, 74)

HRVATSKA: Livaković - Uremović (Juranović, 41), Pongračić (Melnjak, 77), Ćaleta-Car, Barišić - Modrić, Kovačić (Rog, 77); Brekalo (Petković, 77), Vlašić, Perišić - Budimir (Pašalić, 63)