šou u brazilu

Sprema se pravi spektakl: Hrvatska reprezentacija će snage odmjeriti s legendama među kojima su i Ronaldinho i Rivaldo

03.03.2020 u 11:49

Bionic
Reading

Hrvatska reprezentacija u nogometu na pijesku će od 23. do 29. ožujka nastupati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a domaći sastav će predvoditi legendarni Ronaldinho i Rivaldo

Hrvatska nogometa reprezentacija se priprema za Europsko prvenstvo koje će se održati ovog ljeta po prvi puta u više zemalja domaćina. Dok svi čekamo 'Vatrene' da krenu u borbu za još jednu medalju, u ožujku će se druga hrvatska reprezentacija boriti na Svjetskom prvenstvu. Hrvatska reprezentacija u nogometu na pijesku pozvana je na povijesni Mundijal u Brazilu.

Hrvatska će od 23. do 29. ožujka nastupati na Sand Football World Cupu u Brazilu, a o kakvom se spektaklu radi dovoljno govori podatak da će u redovima domaćina zaigrati legendarni Ronaldinho i Rivaldo. Ovo se natjecanje održava po prvi puta u povijesti, a razlikuje se od onog FIFA-inog.

'Turnir organizira Brazil, odnosno njihovo Ministarstvo sporta, a Hrvatska će biti jedna od 12 reprezentacija koje će se boriti za medalju. Brazilci žele napraviti spektakl od toga. Sve će biti prenošeno na brazilskoj i kuvajtskoj televiziji, a od četvrtfinala će se igrati u velikoj areni gdje se igrao tenis na Olimpijskim igrama. Ta dvorana prima 10.000 ljudi', rekao nam je Dragan Đukanović koji je i pokrenuo hrvatski dio priče o nogometu na pijesku.

Organizatori žele vratiti nogomet na pijesku u njegov izvorni oblik. Igrat će se na terenu dimenzije 30x43 metra, dok FIFA ima standard od 27x35 metara, a ima i još nekoliko promjena u odnosu na FIFA-ino natjecanje. Utakmice će se igrati dva puta po 20 minuta, a igra se u sistemu 5+1, dok primjerice FIFA-in pravilnik podrazumijeva 4+1 i tri puta po 12 minuta.

Koliko je Brazilcima važan nastup Hrvatske na prvom, povijesnom Mundijalu, pokazuje i činjenica da će našu reprezentaciju dočekati stvarno kraljevski tretman.

'Brazilci će pokriti sve troškove. Plaćaju nam smještaj u hotelu s četiri zvjezdice, daju nam opremu, plaćaju put, stvarno će nas ugostiti kraljevski. Cijelu tu priču u Brazilu već mjesecima propagiraju Ronaldinho i Rivaldo koji će zaigrati za njihovu reprezentaciju, a organizatori bi htjeli da u svakoj reprezentaciji zaigraju zvijezde', kaže nam Đukanović.

Ipak, Hrvatska na put kreće bez izrazitih zvijezda. Prvo prvenstvo nećemo odigrati s nekom od legenda u sastavu.

'Ne znamo tko će nas sve od zvijezda dočekati na turniru jer još nemamo sastave drugih ekipa. Što se tiče naše reprezentacije, imali smo ideju da za nju zaigraju Niko Kranjčar, Tomo Šokota i Jerko Leko, ali su se sva trojica ispričala zbog privatnih obaveza koje već imaju u ožujku', kaže Đukanović pa dodaje:

'Poziv za nastup na Svjetskom prvenstvu je stigao tek u prosincu i imali smo manje od mjesec dana da odgovorimo na njega pa nismo imali vremena potražiti još koju zvijezdu. Dio naših igrača iz Istre igra nogomet na pijesku u Italiji, ali za svoj gušt samo jer tu nema neke velike zarade.'

Poznato je i ime izbornika Hrvatske, kao i ciljevi na Mundijalu.

'Trebao nas je voditi Milivoj Bračun, ali on je preuzeo Vinogradar pa je otpao zbog obaveza u klubu. Vodit će nas mladi stručnjak Sven Raić. Ciljevi? Želimo doći do četvrtfinala i zaigrati u toj velikoj olimpijskoj areni. To bi bio veliki uspjeh na prvom našem natjecanju, a uvjeren sam da će ih biti još. Na idućima će nam se pridružiti i neko od velikih imena', uvjeren je Đukanović.

Svjetsko prvenstvo je, kako smo već napisali, na rasporedu od 23. do 29. ožujka, a iako još nisu formirane skupine, Hrvatska će se boriti s Brazilom, Argentinom, Njemačkom, Tunisom, Meksikom, Italijom, Francuskom, Kuvajtom, Bolivijom, Čileom i Kanadom.