NISU POŽELJNI

Sprema se nova promjena u Ligi prvaka: Jako loše za hrvatske klubove!

17.03.2017 u 06:30

Bionic
Reading

Ugledni francuski dnevnik L'Equipe tvrdi kako Uefa nakon povećanja broja predstavnika najjačih liga Europe namjerava uvesti od 2021. godine i pozivnice uz koje bi u natjecanje mogli ući i oni slavni klubovi koji to nisu izborili rezultatima u domaćim prvenstvima. Mjesta za male klubove poput naših ostat će jako malo...

Elitno klupsko nogometno natjecanje definitivno je u fazi velikih promjena, a čini se da ono što je dogovoreno za 2018. godinu neće biti i posljednja reforma natjecanja.

Podsjetimo, Uefa je odlučila povećati broj predstavnika četiri najjače lige Europe pa će od 2018. godine imati garantirana četiri mjesta u grupnoj fazi Lige prvaka, bez potrebe za prolaskom kroz dodatne kvalifikacije jednog od predstavnika, kao što je to bio slučaj dosad.

Već to je loša vijest za male zemlje i njihove klubove, jer će biti smanjen broj mjesta u Ligi prvaka za njih, a čini se da će od 2021. godine Uefa pokušati dodatno povećati broj bogatih sudionika.

Naime, prema tvrdnjama dnevnika L'Equipe, sprema se drugi dio reformi koji će dovesti do uvođenja pozivnica u natjecanje slavnim klubovima koji nisu izborili plasman kroz nacionalna prvenstva. Zasad nije poznato koliko tih pozitivnica Uefa misli davati, ali jasno je da se time umanjuje vrijednost domaćih liga i angažmana u njima.

Uefa se također sprema odigravanje određenog broja utakmica Lige prvaka prebaciti za vikend, nešto što je prije bilo nezamislivo, ali prebacivanjem finala na subotu koje se dogodilo posljednjih godina dala je naslutiti u kojem smjeru kreće.

Sve te vijesti nisu pretjerano dobre za MAXtv Prvu ligu i hrvatske predstavnike, jer očito se ide u smjeru stvaranja natjecanja u kojem će većinu činiti bogati, jaki i moćni, kako bi se još povećao interes gledatelja za utakmice, a samim time i prihod svih sudionika. Za klubove poput Dinama ili Rijeke nastup u ovom natjecanju u budućnosti će zasigurno biti teže izboriti nego sad...