PRVI SUSRET NA MALTI

Sportski direktor Bjelanović rekao pravu istinu o pojačanjima Hajduka, a financijska direktorica zavapila: Ovo nije održivo!

08.07.2019 u 10:18

Bionic
Reading

Posljednjih dana bilo je vrlo zanimljivo, ali i pomalo dramatično u splitskom Hajduku jer je malo nedostajalo da uoči početka sezone ostanu bez trenera Siniše Oreščanina. Situaciju je tijekom priprema i uoči puta na Maltu, na prvu utakmicu prvog pretkola Europske lige protiv Gzire United (utorak 9. srpnja, 18 sati), smirio predsjednik Hajduka Marin Brbić

Na Maltu je trener Hajduka Siniša Oreščanin odveo 18 igrača uz dodatak kako su u Splitu ostali ozlijeđeni Caktaš, Juranović i Teklić, a u kakvoj je formi momčad mogla je pokazati posljednja pripremna utakmica u Slovenskim Konjicama u kojoj su odigrali 1:1 protiv ukrajinske Zorje iz Luhanska.

'Obzirom na sva događanja mislim da su pripreme bile dobre. Ne gledam iz konteksta rezultata jer mislim da je to bez veze, vidjeli smo jako puno stvari koje će nam koristiti za dalje', kratko je kazao trener Oreščanin kojeg je jako pogodio odstranjivanje šefa Akademije Krešimira Gojuna nakon što je prozvao sportskog direktora Sašu Bjelanovića (slučaj sporne utakmice Hajduk II – Šibenik, op.a.) zbog čega je objavio dramatično priopćenje.

Na koncu je cijelu situaciju, barem privremeno, smirio predsjednik Hajduka Marin Brbić od kojeg je Oreščanin dobio čvrstu podršku.

No, očito je podršku dobio i prozvani sportski direktor Saša Bjelanović koji je uoči prve utakmice prvog pretkola Europske lige kazao nekoliko riječi o dosadašnjem tijeku prijelaznog roka. Pitanje je samo što o svemu misle članovi navijačke skupine Torcida i što će se dogoditi ako zaredaju loši rezultati. Tko će tada preuzeti odgovornost? Svoje su rekli i iz Udruge Naš Hajduk...

'Sve se događa u realnim okvirima, kako smo i očekivali. Znali smo za problematike koje su vezane za dovođenje igrača na nekim pozicijama, a moramo još uvijek imati strpljenja. Nadam se da ćemo kroz idućih 7-10 dana imati definirano 90% kadra za iduću sezonu', kazao je Bjelanović.

Naravno, jasno je kako Hajduk ima najvećih problema u napadačkom dijelu, a upravo je na Bjelanoviću zadatak da treneru Oreščaninu dovede barem jednog pravog gol-igrača.

'Dogovorili smo se s trenerom da se ne zalijećemo, da uzimamo reda radi nego da dovedemo igrača koji bi nam stvarno bio pojačanje. Imamo par profila koji su jako zanimljivi i intenzivno radimo na tome. Istina da se malo odužilo, ali od početka smo bili svjesni da će nam se to dogoditi s obzirom da je to problematika s kojom se susreću i drugi klubovi na tržištu. Međutim, vjerujem da ćemo vrlo brzo sve skupa riješiti', kazao je veliku istinu o pojačanjima Bjelanović.

No, da u Hajduku zasad puno toga ne štima otkrila je jednom kratko izjavom financijska direktorica Martina Jurjević:

'Oscilacije su prevelike kada su u pitanju rashodi i prihodi tako da u Hajduku i dalje ovisimo o prodaji igrača. Na duge staze ovakva situacija nije održiva jer moramo prerano prodavati igrače za iznos koji nam ne odgovara, a samim time zbog toga dolazi do slabljenja momčadi. Primorani smo godišnje prodavati sedam do deset igrača kako bismo održali tekuće poslovanje', kazala je Jurjević.

Upravo to pokazuje u kakvim je zapravo problemima Hajduk. Taman kada se pojavi mlad igrač koji može postati nositelj igre, poput Palaverse, Vlašića, Balića i ostalih, klub ih je prisiljen prodati. Problem s kojim se Hajduk više nego uspješno godinama nosi pa je tako gotovo nemoguće prodati tzv. 'kapitalca' kao što je to čest slučaj u Dinamu.

  • +7
Split - sastanak čelnika HNS-a, Hajduka i Grada Splita, 24.6.2019. Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX