OGROMNO TRŽIŠTE

Sponzori su spremni platiti čak 30 milijuna eura kako bi ga vidjeli u Formuli 1, a zanimanje za taj sport odmah bi drastično poraslo

10.09.2021 u 07:06

Bionic
Reading

U Formuli 1 više nije neobično da se do mjesta u bolidu može zahvaljujući bogatim roditeljima ili sponzorima, a na taj način u elitno društvo mogao bi ući mladi Kinez Guanyu Zhou (22)

Posljednjih sezona prava je poplava talentiranih vozača, ali koji su za ulazak u najbrži oktanski cirkus imali i jaku financijsku potporu na koju nisu mogle ostati imune pojedine momčadi u Formuli 1.

Sljedeći debitant mogao bi biti Guanyu Zhou, španjolska Marca tvrdi da su neimenovani sponzori spremni dati 30 milijuna eura za postavljanje kineskog vozača u bolid Alfa Romea sljedeće sezone. No bez obzira na milijune konkurencija za mjesto drugog vozača je žestoka, jer je prvi vozač u Alfa Romeu za sezonu 2022. Valtteri Bottas.

Zhou, koji je trenutno juniorski vozač Alpine, impresionirao je svojom vožnjom ove sezone. Nakon što je početkom godine osvojio azijsko prvenstvo u Formuli 3, bio je drugi u Formuli 2 te je slavio na utrkama u Monaku, Bahreinu i Silverstoneu.

Nedavno je pred kraj ljetne stanke završio i sezonski F1 test na Hungaroringu te je sudjelovao na treningu za Alpine u Austriji.

Zhou je bio jedan od vozača povezanih s potencijalnim prelaskom u Williams sljedeće sezone, ali sve je izglednije da tamo naginju prema angažmanu iskusnijeg vozača pa Alfa Romeo ostaje jedina realna opcija za prelazak u F1.

  • +16
Formula 1, VN Nizozemske Izvor: EPA / Autor: REMKO DE WAAL

Uz njegov vozački talent, davanje Zhouu mjesta u Formuli 1 otvorilo bi ogromne marketinške mogućnosti, kako za tim, tako i za sport. Postao bi prvi vozač iz Kine koji je vozio utrku Formule 1 i povećao bi zanimanje za taj sport u najmnogoljudnijoj državi na svijetu.

Tko je konkurencija Kinezu? Alex Albon navodno je glavni izbor direktora tima Frederica Vasseura, ako se rezervnom vozaču Red Bulla ne ostvaari prelazak u Williams. Drugi konkurent bi mogao biti Mick Schumacher koji je zasad u Haasu u kojem se ne slaže s kolegom Nikitom Mazepinom, a mladi Rus je zaštićen zbog oca koji upumpava milijune eura u momčad.