52. IZDANJE

Spektakl zajamčen; osvajači olimpijskih, svjetskih i europskih odličja ponovno u Zagrebu

02.12.2019 u 16:51

Bionic
Reading

Od 4. do 7. prosinca Zagreb je domaćin 52. izdanja Zlatne piruete na kojoj će se, među više od 200 klizačica i klizača iz 38 zemalja, ponovno okupiti niz osvajača olimpijskih, svjetskih i europskih odličja, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za medije

'U Ledenoj dvorani Doma sportova nastupiti će 29 klizačica, 27 klizača, 24 sportska para te 14 plesnih parova, a na ovom ISU Challenger Series natjecanju uz seniore i ove godine klizati će i ponajbolji svjetski juniori i to 27 klizačica, 8 klizača, 20 plesnih i 5 sportskih parova. Imat ćemo priliku vidjeti i veliki sudar dvije sjajne Ruskinje, aktualne europske prvakinje Sofije Samodurove i bivše prvakinje svijeta i Europe, Jelizavete Tuktamiševe. Amerikanac Jason Brown dolazi braniti prošlogodišnju pobjedu, a posebna pažnja biti će na Kseniji Stolbovoj, olimpijskoj pobjednici iz Sočija 2014. koja odnedavno u sportskom paru ima novog partnera Andreja Novoselova', otkrila je direktorica natjecanja Melita Juratek Cipek.

Hrvatska reprezentacija će imati brojnu delegaciju. U seniorskoj konkurenciji nastupit će naš sportski par Lana Petranović i Antonio Souza Kordeiru. U juniorskoj konkurenciji Hrvatsku će predstavljati Hana Cvijanović, Hana Kosić, Stella Ristić, Luce Stipaničev, Lorena Čižmek te Charles Henry Katanović.

'Tako veliki broj juniorki samo pokazuje da imamo budućnost, a posebno mi je drago da rekorde rušimo baš ove godine kada Hrvatski klizački savez slavi 80 godina od svog osnutka', rekla je predsjednica HKS-a Morana Paliković Gruden. 

Najbolja hrvatska juniorka Hana Cvijanović, koja je u ponedjeljak proslavila 17. rođendan, posebno se veseli nastupu u Ledenoj. 

'Uzbuđena sam sam, uvijek i nervozna, ipak je to najveće natjecanje pred domaćom publikom. Nadam se da ću otklizati svoje programe najbolje ove sezone i ispuniti normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo. To bi bio idealan rođendanski poklon', poželjela je Hana.

Lana Petranović i Antonio Souza-Kordeiru će se prvi put natjecati nakon osmomjesečne stanke.

'Sretni smo što smo opet u Zagrebu. Ovo nam je prvo natjecanje nakon moje druge operacije koljena. Teške pripreme su iza nas, teške rehabilitacije, ali nadamo se da ćemo se pokazati u što boljem svjetlu našoj publici', poručila je Lana Petranović.

Klizački spektakl u Ledenoj starta od srijede, 4. prosinca u 15 sati, svečano otvaranje je na rasporedu u 17.30. Kao i proteklih godina i ovu Zlatnu piruetu zatvoriti će veliki šou revije pobjednika, u subotu, 7. prosinca s početkom u 20 sati.