LP - POLUFINALE

Spektakl na MAXtv-u; može li Atletico srušiti Chelsea?

20.05.2014 u 16:39

Bionic
Reading

Na madridskom stadionu Vicente Calderon prvu polufinalnu utakmicu Lige prvaka igraju najveće iznenađenje španjolske i europske sezone Atletico i specijalist za europska nokaut natjecanja Chelsea (MAXtv, 20:45 - Arenasport 1), predvođen čovjekom na klupi, koji osmi put igra polufinale ovog najprestižnijeg svjetskog klupskog natjecanja Joseom Mourinhom.

Prva polufinalna utakmica Lige prvaka između Atletico Madrida i Chelseaja (MAXtv, 20:45 - Arenasport 1) naoko miriše na spektakl te na tešku i izjednačenu bitku, premda ono što je Atletico pokazao na svom stadionu u uzvratu četvrtfinala protiv Barcelone, može domaće gurnuti u status favorita u ovom prvom dvoboju.

Kako i gdje sve gledati Ligu prvaka

Osim na MAXtv-u (Arenasport) utakmice Lige prvaka možete gledati i na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala.

Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.


Rutinski je prošlog petka Atletico odradio prvenstvenu utakmicu protiv Elchea i pogocima u zadnjoj četvrtini dvoboja došao do pobjede 2:0, kojom se još približio desetom naslovu španjolskog prvaka na tri pobjede. Bilo je to osmo uzastopno slavlje Atletica u prvenstvu, a u tom razdoblju crveno-bijeli su primili tek jedan gol. Kada ovoj seriji dodamo i Ligu prvaka, onda Atletico u 12 posljednjih nastupa ima 10 pobjeda i tek dva remija, a i oni su došli protiv super jakih momčadi kao što su Real Madrid i Barcelona.

Većina kladionica laganu će prednost dati Atleticu, ali se konstantno naglašava i sličnost ove dvije momčadi na što je pažnju obratio i Diego Simeone

'Nismo baš potpuno identični, iako ima dodirnih točaka između nas i Chelseaja. Chelsea ima jednu od najboljih obrana u ligi, a time se i mi možemo podičiti u Španjolskoj. Riječ je o defanzivno jako kvalitetnoj momčadi, koja zna biti izuzetno opasna iz prekida. Po svemu tome slična smo im ekipa.'

Kolegu na suprotnoj klupi Argentinac poznaje više nego dobro još iz vremena kada je Jose Mourinho vodio madridski Real. Posljednji puta njih su se dvojica na suprotnim stranama sreli u finalu prošlosezonskog Kupa kralja kada je Atletico senzacionalno slavio u jednoj utakmici na Santiago Bernabeuu.

Što se tiče izostanaka situacija je u domaćem taboru gotovo idealna. Pred desetak dana problema s lakšom ozljedom imao je Diego Costa, ali protiv Elchea odradio je svih 90 minuta i danas kreće od prve minute u paru s Davidom Villom. Turčin Arda Turan već je neko vrijeme izvan pogona zbog ozljede, no on se priključio treninzima i vjerojatno će biti u kadru, makar ne i na terenu.

Težak udarac pretrpio je Chelsea pred dolazak u Madrid porazom od Sunderlanda, čime je vjerojatno i izgubio šansu postati engleski prvak. Na stranu ogroman bijes londonskog kluba na suca te utakmice, ali Chelsea je u Premiershipu uspio izgubiti od Aston Ville, Crystal Palacea i Sunderlanda, tri limitirane momčadi koje bi pred dvoboj sa sastavom Josea Mourinha bez imalo razmišljanja potpisale i osvajanje boda, a na kraju su se radovali pobjedama.


Takvi posrtaji dosta će reći i o nemoći Chelseaja da ove sezone uzme trofej, premda gledajući prošle sezone i čudesno i presretno provlačenje do naslova prvaka Europe prije dvije godine, ne treba unaprijed otpisati klub iz zapadnog Londona. Pogotovo kada ga vodi Jose Mourinho, preiskusan i prelukav trener, koji je čak i kada ga muče ozljede prevažnih igrača kao što su Hazard i Eto’o (nije ni putovao u Madrid), te kartoni braniča Ivanovića, u stanju naći protuigru za bilo koga, pa i za "terijere" iz madridskog Atletica, koji prepuni snage grizu od prve do posljednje minute.

Mourinho zna da ga večeras na Calderonu čeka pakao, nakrcani stadion i maksimalno nabrijani domaćin oboružan nevjerojatnim samopouzdanjem, koji osjeća da može ispisati povijest kontra svih prognoza i možda dohvatiti prvenstvo Španjolske i Ligu prvaka.

Mnogo je analiza u engleskim, španjolskim i svjetskim medijima, koji do o detalja seciraju prednosti i mane ova dva rivala, a većina njih fokus stavlja na obrani i sredini terena, a ne na napadu. Obje momčadi ne primaju lako golove, ali ih teže i daju. Oboje trenera su vrsni taktičari i naglasak će staviti na bitci u sredini terena, gdje je Atletico fizički jači i djeluje manje iscrpljeno, ali Chelsea ima jače kreativce, pogotovo ako će Hazard biti sposoban za igru, pa makar i kao joker s klupe, što se očekuje nakon ozljede prije točno 14 dana u dvoboju s Paris Saint Germainom otkad nije igrao.


Sve u svemu, miriše na izjednačenu igru ili kako će reći negdašnji topnik Atletica, a sada povratnik na Calderon u dresu gostiju iz Londona Fernando Torres 'bit će to dvije iznimne utakmice u kojima će pobjednika odlučivati nijanse'.

Što bi zadovoljilo Chelsea u prvoj utakmici? Ponajprije postignuti pogodak, a onda i neporaz. O pobjedi se ne govori javno, ali sigurno razmišlja tajno. Mourinho očekuje da Atletico mora preuzeti više rizika, ipak je domaćin i treba mu bar minimalna prednost za dolazak na Stamford Bridge, a i protiv Barcelone je pokazao koliko isplativ može biti jak početni juriš.

Zato neće iznenaditi ako gosti krenu sa šest defanzivaca, točnije četiri u zadnjoj liniji, te Davidom Luizom i Ramiresom kao parom zadnjih veznih. Lampard je ipak u godinama i teško bi se nosio s Gabijem i Kokeom, dva razarača u sredini Atletica, koji itekako znaju i igrati nogomet. Stoga je prvi zadatak gostiju zablokirati, a onda prijetiti jer Oscar, Willian i prije Schürrle, nego nedovoljno spremni Hazard, mogu u tranziciji iznerediti svaku obranu, pa i tako moćnu kao što je Atleticova.