osvojili naslov

Španjolska slavi braću Gasol; prije njih povijest NBA lige ispisala su braća koja su podrijetlom iz Hrvatske

14.06.2019 u 10:12

Bionic
Reading

Nakon što su košarkaši Toronto Raptorsa osvojili su prvi naslov prvaka NBA lige u povijesti kluba, nadigravši u šestoj utakmici finala u Oaklandu branitelje naslova Golden State Warriorse 114:110, priča dana postao je 34-godišnji Španjolac Marc Gasol

Iako je Kawhi Leonard po drugi puta u karijeri osvojio nagradu za MVP-a finala – što je bilo očekivano – za ljubitelje NBA košarke u Europi priča dana je svakako španjolski centar Marc Gasol koji je veljači ove godine u velikoj zamjeni igrač stigao iz Memphis Grizzliesa u Toronto Raptorse.

Na pitanje što želi poručiti svom bivšem klubu Memphisu Marc Gasol kratko je rekao:

'Hvala vam, hvala vam momci što ste me napravili čovjekom i igračem kakav sam postao. Bit ću vam zahvalan zauvijek' kazao je Gasol mlađi novinarki ESPN-a Doris Burke.

  • +3
Košarkaši Toronto Raptorsa osvojili su svoj prvi naslov prvaka NBA lige Izvor: Profimedia / Autor: n.n.

Tako je Marc Gasol – koji je u finalu bio na prosjeku od devet koševa i šest skokova - u svojoj 11. sezoni u NBA ligi osvojio naslov prvaka te se tako pridružio pet godina starijem bratu. Podsjetimo, Pau Gasol trenutno igrač Milwaukee Bucksa, osvojio je s Los Angeles Lakersima titulu NBA prvaka dva puta - 2009. i 2010. godine.

'Osvojiti NBA titulu je iznimno teško, ali u isti vrijeme i prelijepo. Marc, napokon imaš naslov. Nevjerojatan posao, nevjerojatan trud i povijesni uspjeh. Velike čestitke svima u Torontu, od momčadi do grada', putem društvenih mreža napisao je Pau Gasol.

Iako je odmah nakon utakmice objavljena vijest kako su Marc i Pau Gasol prva braća koja su osvojila naslov prvaka u najjačoj ligi svijeta nešto kasnije pedantni statističari iz arhive su izvukli podatak kako su to još 50-ih godina prošlog stoljeća uspjeli Ed i George Mikan, braća koja vuku po roditeljima podrijetlo iz Hrvatske (roditelji su im iz mjesta Vivodina pored Karlovca, op.a.). Manje poznati Ed osvojio je naslov s Rochester Royalsima u sezoni 1950/51., dok je George (Jure)- najbolji centar svijeta u svoje vrijeme - pet puta bio prvak s Minneapolis Lakersima.