bravo za španjolca

Španjolac i bivši dinamovac Dani Olmo daruje svoj novac Hrvatskoj, a riječi kojim ga je opisao veliki Juan Mata privući će veliku pozornost

11.08.2020 u 18:01

Bionic
Reading

Španjolski nogometni reprezentativac i igrač koji je veliku afirmaciju doživio u dresu zagrebačkog Dinama, a trenutno igra za RB Leipzig, 22-godišnji Dani Olmo, pokazao je koliko mu znače Zagreb odnosno Hrvatska

Dva dana uoči dvoboja četvrtfinala Lige prvaka u Lisabonu, u kojem će njegov RB Leipzig igrati protiv madridskog Atletika, Dani Olmo poslao je poruku solidarnosti i individualne odgovornosti ostalim nogometašima jer postao je posljednji član projekta Common Goal (Zajednički cilj)

Španjolski vezni igrač želi iskoristiti ovaj trenutak pozornosti kako bi istaknuo platformu koju vode nogometaši s ciljem poboljšanja društva.

Kroz svojih 1 posto davanja, 22-godišnjak će podržati projekt koji u Hrvatskoj vodi udruženje organizacije Cross Cultures Projects, koje sa sjedištem u nogometu djeluje već nekoliko godina na cijelom Balkanu s ciljem vraćanja stabilnosti u postkonfliktne zajednice.

Tamo gdje su učinci rata i etničkih sukoba često i dalje vidljivi mnogo godina nakon završetka nasilja - koji utječu na zajednice i sprečavaju ih da se vrate u normalan život - nogomet može pomoći poticanju dijaloga i kulturi mira.

  • +18
Dani Olmo - pobjednik izbora tportala 'Kapetani biraju' 2018 Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Za Olma ovo je prilika da oda počast zemlji i regiji u kojoj je proveo pet godina igrajući za zagrebački Dinamo.

'Kao nogometaši ne bismo trebali biti na margini društvene stvarnosti i u ovo strašno vrijeme moramo biti svjesni utjecaja koji nogomet može imati', rekao je Olmo te nastavio.

'Koliko god možemo, mi bi igrači trebali koristiti platformu koju nam sport pruža da bismo poboljšali društvo svaki dan, s jednim ciljem njegova poboljšanja. Htio sam se pridružiti zajedničkoj obitelji, jer bih želio biti dio pokreta koji ima za cilj transformirati nogometnu industriju i maksimizirati nogometni doprinos svijetu. Kroz zajednički cilj podržat ću projekt koji vodi udruga nevladinih organizacija Cross Cultures Projects, koja djeluje već dugi niz godina na Balkanu, gdje etnički sukobi i dalje traju'.

'Zalažem se da pomognem djeci da imaju pravo na djetinjstvo i obrazovanje, bez obzira na nacionalnost ili spol. Nažalost, uvijek su djeca koja najviše trpe u sukobima i nakon sukoba'.

Pored rješavanja sukoba, igrač koji je stasao u čuvenoj Barceloninoj školi, La Masiji i trenutni kapetan španjolske olimpijske reprezentacije, iskoristit će svoj društveni utjecaj za promicanje ravnopravnosti spolova i dječjih prava.

Olmo je postao 160. igrač ili menadžer koji se pridružio kolektivu za društveni utjecaj i udružit će se još jednom sa svojim trenerom Julianom Nagelsmannom.

Suosnivač Common Goala i sunarodnjak Juan Mata vjeruje da sada više nego ikad društvu treba više igrača poput Olma, govoreći:

'Ponosan sam što mogu pozdraviti igrača poput Danija Olma u timu Common Goal koji ima tako obećavajuću karijeru pred sobom. Na terenu će, vrlo vjerojatno, biti jedan od najboljih svjetskih talenata u bliskoj budućnosti. Ima sjajan osjećaj solidarnosti i društvene odgovornosti', rekao je Mata.

'Trebamo igrače poput Danija u nogometu i našem društvu sada više nego ikad prije.'