IZ 'PETICA' - JEDNA POBJEDA

SP: Amerikanci drže nogometne instrukcije

21.06.2010 u 10:22

Bionic
Reading

Svjetski nogometni poredak već se 60 godina nije mijenjao. Europa, Brazil, Argentina i točka. Čini se da je došlo vrijeme za nadopunu tog popisa

Još nisu prošla ni dva kola SP-a, ali jasno je da su Amerikanci sjajni. Oni s južnog, ali i oni sa sjevernog dijela kontinenta. Europljanima ostaje utjeha da su još uvijek koplje ispred Afrikanaca, ali to je prvenstveno zato, jer predstavnik domaćeg kontinenta igraju očajno.

Pet sastava iz južne i tri iz sjeverne Amerike odigralo je ukupno 14 dvoboja (do ponedjeljka) i jedini poraz upisali su u međusobnom dvoboju u kojem je Čile nadvisio Honduras. Brazil i Argentina nisu izgubili niti bod, ali kao na izlizanoj reklami - to nije sve.

Urugvaj, Meksiko, Paragvaj i Čile blizu su prolaza u osminu finala, a iza njih je dobar dojam čvrstih, rastrčanih i kreativnih sastava koji pred nikime neće položiti oružje. SAD nije na svojoj vrhunskoj razini, ali da im sudac nije poništio čist gol protiv Slovenaca i oni bi već bili jednom nogom u drugom krugu. Ako izoliramo samo Južnu Ameriku, skor je gotovo savršen. Devet utakmica, sedam pobjeda i dva remija.

Od 13 europskih sastava, samo Nizozemci imaju dvije pobjede (svladali Švicarska Čile postat će druga),a pet zemalja koji se hvale najboljim europskim ligama ukupno imaju samo jednu pobjedu. Istok, s Grcima, Srbima i Slovencima znatno je uspješniji, ali Europa je ukupno gledano u uvodu vidno podbacila.

Od Afrikanaca se očekivalo puno, a pokazali nisu gotovo ništa. Prema igri možda je najbolji Kamerun koji ima dva poraza i već je ispao. Jurišnici bez pokrića iz ostalih pet afričkih zemalja impresioniraju upornošću kojom odbijaju proigravati bolje postavljene suigrače i rezultat je porazan – iz 12 utakmica samo jedna pobjeda. Gane protiv Srba, a i to je bio isključivo produkt gluposti srpskih igrača koji su ničim izazvani skrivili isključenje i poklonili penal Gancima.