POLUFINALNI PREOKRETI

Sousa i Thiem za titulu kralja Umaga

25.07.2015 u 22:29

Bionic
Reading

Austrijanac Dominic Thiem i portugalski tenisač Joao Sousa finalisti su 26. izdanja najstarijeg hrvatskog ATP turnira Konzum Croatia Open Umaga te će se u nedjelju (20 sati) na središnjem terenu u Stella Marisu boriti za naslov pobjednika

Obojica su pobijedili favorizirane suparnike i nadoknadili set zaostatka u subotnjim polufinalnim dvobojima. Sousa je prvi stigao do finala svladavši 2. nositelja Španjolca Roberta Bautistu Aguta s 4-6, 6-2, 6-3, a 21-godišnji Thiem mu se pridružio svladavši 1. nositelja Francuza Gaela Monfilsa s 1-6, 6-3, 6-1.

Sousin put do petog finala u karijeri, a drugog u 2015. godini, nije mogao biti zahtjevniji, nakon što je u 1. kolu izbacio hrvatskog tenisača Tonija Androića. U 2. kolu je izbacio 3. nositelja, Talijana Andreasa Seppija, a u četvrtfinalu protiv Seppijevog sunarodnjaka i bivšeg finalista u Stella Marisu Fabija Fogninija spasio je meč-loptu u tie-breaku trećeg seta.

Sousin posao u polufinalnom dvoboju postao je još težim kad je španjolski tenisač osvojio prvi set. Uslijedio je preokret u kojem je 26-godišnji Portugalac po dvaput oduzimao servis Bautisti Agutu u oba seta. Sousa je u karijeri osvojio jedan ATP naslov, 2013. u Kuala Lumpuru, a ove je godine poražen u finalu turnira u Genevi, gdje ga je u dvoboju za naslov svladao Brazilac Thomaz Bellucci.

Dominic Thiem, jedan od najdarovitijih tenisača nove generacije, u Umagu će imati priliku osvojiti svoj drugi naslov nakon što je ove godine premijerno slavio na turniru u Nici, a 2014. izgubio u finalu Kitzbuehela. Početnu nervozu iz prvog seta dvoboja s Monfilsom, Thiem je razbio u sljedeća dva seta, u kojima je gotovo u svakom gemu na servis Francuza imao prilike za break.

Jedan oduzeti servis u drugom i još tri u trećem setu učinili su Thiema drugim austrijskim tenisačem koji ima priliku podignuti pobjednički trofej u Stella Marisu te postati nasljednikom prvog umaškog višestrukog pobjednika Thomasa Mustera. On je na Croatia Openu slavio triput, a posljednji naslov osvojio je 1995. godine.

Thiemov finalni suparnik je prvi Portugalac koji se probio do finala u Umagu. Dosadašnji rezultati u međusobnim dvobojima mladog Austrijanca stavljaju u ulogu blagog favorita s obzirom na to da je slavio u oba njihova prijašnja meča, 2014. na Australian Openu i ove godine na turniru u Marseilleu. No, valja imati na umu da su oba meča bila na tvrdoj podlozi.

ATP Umag - polufinale:

Dominic Thiem (Aut/4) - Gael Monfils (Fra/1) 1-6, 6-3, 6-1
Joao Sousa (Por) - Roberto Bautista Agut (Špa/2) 4-6, 6-2, 6-3