Ipak ništa od nastupa

Šokantne vijesti za Filipa Hrgovića; najbolji hrvatski boksač ostaje bez nastupa na Olimpijskim igrama i to bez prilike da se uopće kvalificira

21.02.2021 u 10:24

Bionic
Reading

Filip Hrgović sigurno neće ići na Olimpijske igre u Tokiju

Komisija zadužena za boks pri Međunarodnom Olimpijskom odboru tijekom ovog tjedna povukla je neke ključne poteze po pitanju kvalifikacijskih turnira za ovogodišnje Olimpijske igre, prije svega onog europskog, koji je započeo još u ožujku prošle godine u Londonu, a trebao bi se nastaviti u lipnju ove godine na još neodređenoj lokaciji. No, ona važnija odluka donesena je po pitanju svjetskog turnira, kojem su trebali pristupiti boksači i boksačice koji svoju vizu ne izbore na kontinentalnim turnirima. Taj turnir sada je otkazan, a uvedena su nova pravila prema kojima će se odabrati preostali sudionici i sudionice, piše Fight Site.

Kako je navedeno na stranici Inside The Games, nakon kontinentalnih turnira, a preostali su još europski i američki, ostat će 53 nepopunjena mjesta. Ona bi se trebala popuniti putem rang ljestvica za koje će se kao bodovi uzimati rezultati s posljednja dva Svjetska prvenstva, jednog kontinentalnog prvenstva, ali i samih kontinentalnih kvalifikacija. Razlog za otkazivanje svjetskih kvalifikacija je zapravo jednostavan. Budući da Igre započinju već 23. srpnja, raspoloživ termin za održavanje istih jednostavno ne postoji.

To bi značilo kako će nakon cijele drame koja je nastala u hrvatskom boksu, a ticala se želje Filipa Hrgovića da nastupi u Tokiju, najbolji hrvatski boksač i brončani iz Ria 2016. godine ostati bez nastupa na igrama, budući da neće dobiti priliku tamo se kvalificirati. Naime, Filipu je bilo obećano mjesto u svjetskim kvalifikacijama, ako Marko Milun ne uspije svoje mjesto osigurati putem europskih. Kako svjetskih kvalifikacija neće biti, a Filip neće imati bodove za ljestvicu budući da već pet godina ne nastupa na amaterskim natjecanjima, on nema apsolutno nikakve šanse naći se u Tokiju.

Otkazivanje svjetskih kvalifikacija razočarat će i Tonija Filipija, koji je na europskim eliminiran u prvom kolu, a zbog ranog ispadanja sa Svjetskog prvenstva 2019. godine nema dovoljno bodova za ulazak preko ljestvice. Svoju nadu može gajiti jedino kroz odustajanje određenih boksača ili neku dodatnu odluku koju bi komisija mogla donijeti, budući da pravila do kraja nisu u potpunosti definirana, piše Fight Site.

Svoju šansu će preko europskih kvalifikacija još tražiti Luka Plantić, koji je već prošao prvo kolo, ali i Marko Milun, Marija Malenica te Nikolina Čačić, koji se nalaze dvije pobjede od ostvarenja Olimpijskog sna. Nažalost, osim Filipija, poraz u Londonu su doživjeli Ivana Habazin, Mladen Sobjeslavski i Marko Zeljko, tako da je za njih priča završena.

Pozitivna stvar je što bi naši preostali boksači već u slučaju jedne pobjede mogli doći do dovoljno dobrog plasmana na ljestvici, dovoljnog za plasman na Igre, no u tom će slučaju ipak puno toga ovisiti o drugim rezultatima. U svakom slučaju, Filipa Hrgovića nećemo gledati u tokijskom olimpijskom ringu, ali bismo možda mogli imati rekordni broj predstavnika od osamostaljenja do danas.